Foto: Facebook

Pagājušajā nedēļā Studentu Bataljona Zemessargi sociālajos tīklos publicēja aicinājumu saviem biedriem piedalīties radikālās organizācijas "Tēvijas sargi" tuvcīņas treniņos. Kamēr vieni zemessargi atzīst, ka treniņi labi attīsta fizisko sagatavotību, citi norāda, ka radikālu grupu pasākumu popularizēšana zemessargiem nepiedien, tikmēr Aizsardzības ministrija neierobežo zemessargu aktivitātes ārpus dienesta.

Studentu bataljona zemessargi, daloties ar informāciju par "Tēvijas sargu" rīkotajiem treniņiem, savus sekotājus un biedrus informējuši, ka šī organizācija sākusi militārās tuvcīņas nodarbības, kurās aicināts piedalīties ikviens. Zemessargi norādījuši, ka šie treniņi esot īpaši noderīgi tieši zemessargiem, jo militārās tuvcīņas mērķis ir iemācīt cīnītāju izdzīvot jebkurā situācijā ar jebkuriem pieejamiem līdzekļiem.

Neskatoties uz to, ka paši zemessargi aicinājuši savus biedrus pievienoties mācībām, ne visi to vērtē viennozīmīgi, izgaismojot dažādas problēmas militārās aizsardzības nozarē, kā arī paužot viedokli, ka šāda rīcība no oficiālas Latvijas militārās organizācijas puses, viņuprāt, nav īsti korekta.

Zemessargs Gatis Zamurs pauž divējādu viedokli, argumentējot, ka šādas organizācijas eksistence pati par sevi neesot slikta lieta, jo pierāda demokrātiskas sistēmas darbību valstī. "Pēc būtības šādu organizāciju eksistence man liekas laba parādība - demokrātija strādā, cilvēki ar līdzīgiem uzskatiem tiekas un realizē savas idejas. Savukārt tas, ka Studentu bataljons šīs aktivitātes atbalsta un aicina cilvēkus piedalīties, ir ļoti nekorekti," savu nostāju skaidro Zamurs. Viņš argumentē, ka ar šādi rodas iespaids, ka piedalīšanās radikāļu organizētajos treniņos ir zemessargam piedienīga lieta. "Ikdienišķot radikāļus, manuprāt, ir valstiski bīstami," saka zemessargs.

"Zemessargiem regulāri ir jānoklausās lekcijas par to, cik svarīgi ir būt korektiem internetā, lai neizpaustu svarīgu informāciju vai nebojātu zemessardzes labo vārdu. Radikāļu pasākumu popularizēšana, manuprāt, ir pretrunā ar to," piemetina Zamurs.

Kāds cits 22 gadus vecs zemessargs, kurš vēlējās palikt anonīms, portālam "Delfi" sacīja, ka jebkura sevis pilnveidošana, tostarp tuvcīņas apgūšana, ir apsveicama, taču nepieciešams izvērtēt, vai "Tēvijas sargu" rīkotie treniņi būtu īstā vieta, kur to darīt. "Ja noņemtu nost "Tēvijas sargu" simboliku, izskatītos pēc tiem džekiem, kas Maskavas forštatē iepērk beisbola nūjas, taču par cimdiem aizmirst. Ja kungi ir zemessargi, tad vajadzētu atšķirties no radikāļiem Krievijā, nevis tiem līdzināties. Vēlme apgūt tuvcīņu ir apsveicama, taču labāk vēlētos to darīt vidē, kura neasociējas ar ielu bandu," saka zemessargs.

"Domāju, ka "Tēvijas sargiem" vajadzētu nopietni padomāt par savu reprezentāciju," viņš rezumē.

Savukārt kāds 32 gadus vecs zemessargs, kurš arī vēlējās neatklāt savu vārdu, vaicāts par "Tēvijas sargu" rīkotajiem treniņiem stāstīja, ka tur cilvēkus māca kauties. "Tu neiesaisties organizācijā, bet apmeklē treniņus, kuros var apgūt tādas elementāras lietas, ko nekur citur neiemāca - tuvcīņu. Tie treniņi ir ellīgi smagi," skaidro 32 gadus vecais zemessargs. Viņš piebilst, ka daļa zemessargu izvēlas apmeklēt "Tēvijas sargu" rīkotos tuvcīņas treniņus, jo to savā ziņā spiež darīt skopā izvēle šajā treniņu jomā.

"Ja kāds vēl kaut ko tādu piedāvātu, būtu izvēle, bet patlaban tādas nav. Tāpēc arī zemessargi tur iet un trenējas," skaidro Zemessardzē dienošais vīrietis. Vienlaikus viņš norāda, ka šī nav pirmā reize, kad kāds zemessargu bataljons aicina piedalīties organizācijas rīkotajos treniņos. No viņa stāstītā izriet, ka iepriekš Saeimas deputāts Veiko Spolītis, kurš agrāk moderējis Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona sociālo tīklu profilu, pats publicējis informāciju par šiem treniņiem, aicinot tajos iesaistīties. Toreiz gan tie publiski nesaucās kā organizācijas "Tēvijas sargi" treniņi. Taču kopš organizācija ir iekļauta radikālo organizāciju sarakstā, zemessargi vairs netika publiski aicināti tajos piedalīties.

Vaicāta, kā Aizsardzības ministrija vērtē zemessargu iesaistīšanos šādā organizācijā un piedalīšanos tās rīkotajos pasākumos, tostarp tuvcīņas treniņos, ministrijas preses pārstāve Daina Ozoliņa portālam "Delfi" atbildēja, ka aizsardzības nozares oficiālais viedoklis tiek pausts tikai ar viena kopīgā "Facebook" konta "Latvijasarmija" starpniecību. Savukārt Studentu bataljona zemessargu konts, kas publicējis aicinājumi, esot individuāli izveidots konts. Turklāt Ozoliņa arī norāda, ka nozare nevar ierobežot vai noteikt, kā zemessargi pavada ārpus dienesta brīvo laiku.

Jau iepriekš Drošības policija portālam "Delfi" ir minējusi, ka drošības dienests ir informēts par organizācijas "Tēvijas sargi" un citu radikālo organizāciju aktivitātēm. Toreiz Drošības policija skaidroja, ka dienesta rīcībā nav informācijas, ka kāda no organizācijām radītu nopietnus draudus Latvijas valsts nacionālajai drošībai. "Radikāli un populistiski orientētas organizācijas darbojas ar mainīgu aktivitāti – pēdējā laikā atsevišķu organizāciju darbība ir kļuvusi aktīvāka, citu darbība ir kļuvusi pasīvāka. Kopumā šo vidi joprojām raksturo mazais atbalstītāju skaits un spēcīgu līderu trūkums," septembra sākumā pauda Drošības policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!