Trešdien, 15.decembrī, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks sasaucis kārtējo Demogrāfisko lietu un ģimenes lietu padomes sēdi, lai pēc Veselības ministrijas ieteikuma izskatītu aktuālos jautājumus par iedzīvotāju reproduktīvās veselības stāvokli valstī, portālam “Delfi” pastāstīja Bērnu un ģimenes lietu ministrijā.
Sēdes gaitā klātesošie konstatēja, ka iedzīvotāju reproduktīvās veselības stāvoklis joprojām ir salīdzinoši slikts. Pēdējā laikā strauji pieaug jaunu sieviešu saslimstība ar HIV/ AIDS, līdz ar to arī arvien vairāk grūtnieču slimo ar šo slimību.

Pašlaik ir apzināti 124 bērni, kuri piedzimuši ar HIV/ AIDS slimām mātēm, četrām šādām mātēm dzimuši jau otrie bērni.

Situāciju varētu labot aktīvāka darbība seksuāli – transmisīvo slimību prevencijā, taču pagaidām tas neizdodas, jo liela daļa jauniešu nav informēti par šīm problēmām, iespējām izsargāties un ārstēties. Kā norādīja s/o "Papardes zieds" pārstāve, pedagogs kā profesija Latvijā noveco, tādēļ seksualitātei un ar to saistītiem jautājumiem nav veltīta pienācīgā loma darbā ar jauniešiem skolās.

Cita problēma ir vienota, visaptveroša mērķa trūkums sabiedrības reproduktīvās veselības uzlabošanā – iestādēm un sabiedriskajām organizācijām, kas darbojas šajā jomā, ir savas programmas un uzdevumi, taču nav vienota redzējuma. Sēdes dalībnieki nolēma apkopot informāciju, kas ir iesaistīto organizāciju rīcībā, un no tās izkristalizēt prioritāros uzdevumus un mērķus situācijas uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!