Foto: DELFI

Demokrātijas sargāšana informatīvajā telpā, dezinformācija un medijpratības trūkums – tas bija karstākais temats pirmdien Bauskas rātsnamā notikušajā diskusijā "Jaunietis. Valstsgriba. Demokrātija". Tajā Valsts prezidents Egils Levits ar jauniešiem apsprieda viņu lomu demokrātijas procesos un redzējumu par Latvijas nākotni.

Atbildot uz jauniešu jautājumiem, Valsts prezidents par dezinformāciju un medijpratības trūkumu sacīja šādus vārdus: "Tā ir problēma, kas mums visiem ir jāapzinās. Lai pret to cīnītos, ir jāveicina mūsu medijpratība, kas ir māka apieties ar informatīvo telpu, lai izvairītos no manipulācijām, prastu atpazīt patiesas ziņas no viltus ziņām, domātu kritiski, analītiski. Digitālajā informatīvajā telpā ikviens var mūsdienās izteikt savu viedokli, ar ko diemžēl ir viegli manipulēt. Mēs neapzināti izvēlamies to telpu, kas apstiprina to, ko mēs domājam, un tā veidojas informatīvie burbuļi."

Levits norādīja, ka cilvēks pat neaizdomājas, ka ir vēl citi informatīvie burbuļi bez tā, kurā viņš atrodas. "Tāpēc rodas subjektīvs iespaids, ka tas, ko es uzzinu, piemēram, "Facebook" platformā, ir patiesība, ko domā visa sabiedrība. Un tas ir bīstams priekšstats, ar ko viegli manipulē, piemēram, boti un algoritmi. Turklāt, cilvēkam sniedzot šai videi daudz personīgas informācijas, algoritmiem daudz vieglāk ir profilēt katru lietotāju. Manipulatori parasti ietekmē personas politiskos uzskatus, viedokli par dažādām aktualitātēm, strīdīgiem tematiem u. tml. lietām," sacīja Valsts prezidents.

Tāpat Valsts prezidents runāja ar jauniešiem par to, kas nepieciešams, lai demokrātija funkcionētu: "Pirmkārt, ir nepieciešami demokrāti, kuri jūtas ieinteresēti veidot savu valsti, sabiedrību. Pilsoņi, kuri ir gatavi veltīt savu laiku un, iespējams, arī darbu sabiedrības interesēm. Tas vienmēr nenozīmē darboties politikā, iestāties partijā. Arī tas, ka esat šeit sanākuši, apliecina, ka jūs interesējaties par Bausku, Latviju un tās sabiedrību, pasauli un, protams, demokrātiju."

Diskusijas gaitā jaunieši arī interesējās, kāpēc viņiem būtu jāpiedalās vēlēšanās, un Valsts prezidents sacīja, ka "ikviens cilvēks vēlas būt atbildīgs, pilnvērtīgs pilsonis, kurš grib ne tikai saņemt, bet arī dot sabiedrībai. Tas ir pašnovērtējuma jautājums – ja tu sevi cieni, tu ej vēlēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!