Foto: Valsts kanceleja

Latvijā būtu jāvirzās prom no ierobežojumiem ekonomikā, vienlaikus domājot pasākumiem Covid-19 ierobežošanai, otrdien, 14. decembrī, valdības sēdē pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pārspriežot ar Covid-19 pandēmiju saistītus jautājumus, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pauda, ka viņš no sēdes uz sēdi pauž neizpratni par atsevišķiem valstī noteiktajiem ierobežojumiem, tā arī nesaņemot atbildes. Ministrs galvenokārt runāja par ierobežojumiem tirdzniecībā un pakalpojumu jomā.

Ministru prezidents piebilda, ka arī viņam kļūst grūti saprast vienu otru ierobežojumu, atzīstot, ka būtu jādomā par ierobežojumu virzīšanu prom no ekonomikas un vairāk censties ierobežot Covid-19 izplatību – ar sejas masku lietošanu, distancēšanos, testu veikšanu, kā arī vakcināciju un balstvakcināciju.

Premjera ieskatā, ar epidemioloģiskās drošības pasākumu pārskatīšanu nevajadzētu kavēties, proti, nevajadzētu gaidīt vasaru, kad saslimstība ar Covid-19 varētu samazināties.

"Mums nav daudz ierobežojumu, bet tie ir jāizsver. Jādomā par to, kā ieiet ierastā dzīves ritmā," secināja Kariņš.

Jau vēstīts, ka Operatīvās vadības grupa patlaban izstrādā scenārijus dzīvei pēc 11. janvāra, kad beigsies patlaban izsludinātās ārkārtējās situācijas termiņš.

7. decembrī valdības sēdē ministri aktualizēja jautājumu par nepieciešamību savlaicīgi izstrādāt regulējumu ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc 11. janvāra jeb ārkārtējās situācijas beigām.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) aicināja Operatīvās vadības grupu pievērsties šim jautājumam, lai laicīgu būtu zināmi nosacījumi dzīvei pēc ārkārtējās situācijas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atgādināja, ka 18. decembrī valdības rīcībā būs zinātnieku sagatavoti dati par epidemioloģisko situāciju. Vienlaikus premjers atzina, ka priekšlikumus dzīvei pēc 11. janvāra varētu gatavot arī pirms tiek iegūti zinātnieku sagatavotie dati.

"Pirmssvētku nedēļā varētu pieņemt virzienu, kas būtu gaidāms pēc 11. janvāra," sacīja Kariņš, piebilstot, ka tomēr zināmas korekcijas valdības lēmumos varētu ieviest arī jaunais kovida paveids.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka jāizstrādā vairāki scenāriji dzīvei pēc 11. janvāra. "Tas dos sabiedrībai skaidru prognozi," secināja Pavļuts.

Jau vēstīts, ka ap 18. decembri varētu būt pirmās indikācijas, vai 11. janvārī varēs atcelt ārkārtējo situāciju valstī un Covid-19 ierobežošanas pasākumus, 23. novembra valdības sēdē sacīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!