Foto: LETA
Otrdien bīstama situācija bija izveidojusies Jēkabpilī, kur pēcpusdienā pusotras stundas laikā tika saņemti četri izsaukumi uz plašu kūlas ugunsgrēku dzēšanu un divi izsaukumi uz ugunsgrēku dzēšanu.

Lai nodzēstu šos ugunsgrēkus, ugunsgrēku dzēšanā piedalījās arī ugunsdzēsēji glābēji no Aizkraukles, Madonas un Preiļu ugunsdzēsības daļām, kā arī tika izsaukti ugunsdzēsēji glābēji no citām maiņām, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 29.marta plkst. 6.30 līdz 30.marta plkst. 6.30, VUGD saņēma 241 izsaukumu, no kuriem 172 bija uz kūlas ugunsgrēkiem.

Kopumā šogad reģistrēti jau 997 kūlas ugunsgrēki.

Saulainā laika, vēja un cilvēku neuzmanības vai tīšas rīcības rezultātā, aizvadītajā diennaktī nodega kopumā vairāk kā 400 hektāri pērnās zāles.

Pirmdien platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija 70 hektāru plašs ugunsgrēks Sīmaņos Jēkabpilī, 50 hektāri pērnās zāles dega Blaumaņa ielā Daugavpilī, 40 hektāri – Jēkabpils novada Ābeļu pagastā, kā arī 15 hektāri Babītes novadā, Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, Enerģijas ielā Jēkabpilī un Lielajā ielā Daugavpilī.

Kopumā 14 hektāru platībā liesmas plosījās Ilūkstes novada Šēderes pagastā, 10 hektāru plašs kūlas ugunsgrēks bija Lauku ielā Dobelē, Birķeneļu ielā Daugavpilī, Rēzeknes novada Ozolaines pagastā un Ludzas novada Pureņu pagastā, astoņu hektāru platībā pērnā zāle dega Daugavpils novada Tabores pagastā, 6 hektāri dega Babītes novadā un Daugavpils novada Tabores pagastā, bet pieci hektāri – Flotes ielā Rīgā, Daugavpils novada Sventes pagastā un Jelgavas novada Kalnciema pagastā.

Otrdien iespējams tieši kūlas dedzināšanas rezultātā dega arī šķūņa siena Krustpils novadā un astoņas dārza mājas Līvānos, Jelgavā un Rīgā.

Otrdien VUGD saņēma 214 izsaukumus uz ugunsgrēku dzēšanu un 14 uz glābšanas darbiem, bet 13 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst ugunsgrēkus, kuros dega atkritumi, pelnutrauks un papīri, siena ruļļi, elektroinstalācija un iekšsiena, dzīvžogs, koks, riepas, meža zemsedze, astoņas vieglās automašīnas, deviņas dārza mājas, šķūnis, trīs saimniecības mājas, ēkas verandas ārsiena, sodrēji ēkas dūmvadā un bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Ugunsgrēku dzēšanas darbos otrdien cieta divi ugunsdzēsēji glābēji – Babītes novadā dzēšot paaugstinātas bīstamības kūlas ugunsgrēku ugunsdzēsējs glābējs pārkarsa savukārt dzēšot degošu šķūni Rīgā, ugunsdzēsējam glābējam iekoda klaiņojošs suns.

Abos gadījumos ugunsdzēsēji tika nodoti neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem un hospitalizēti tālākai apskatei.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā apdraud ne tikai cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, bet arī rada būtisku kaitējumu dabai.

VUGD atzīmē, ka kūlas dedzināšana nav veids kā sakopt savas neapsaimniekotās un nesakoptās teritorijas. VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju būt piesardzīgiem un nepieļaut kūlas ugunsgrēka izcelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!