Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona basketbola laukumā maija izskaņā kādam nepilngadīgam jaunietim uzkrita pārvietojams basketbola grozs. Puisis guva nopietnas traumas un pat nokļuva slimnīcā, Valsts policija ierosināja kriminālprocesu, pašvaldība šobrīd vēl meklē veidus, kā sniegt atbalstu cietušā ģimenei, savukārt sporta laukums apmeklētājiem pagaidām ir slēgts.

Nelaimes gadījums notika 27. maijā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā, kur norisinājās Latvijas jaunatnes čempionāts futbolā. Skatīties spēli bija ieradušies līdzjutēji, gan arī jaunieši, kuri vienlaikus nodarbojās ar sportiskām aktivitātēm, izmantojot stadiona infrastruktūru. Tieši jauniešiem izmantojot āra basketbola grozu, arī notika nelaimes gadījums – konstrukcija sasvērās, un uzgāzās virsū nepilngadīgam jaunietim.

Puisis guva dažāda rakstura traumas. Kā iepriekš vēstīja "Vidusdaugavas TV", tad jaunietim ir sejas, žokļa un galvas traumas. Zēns medicīnisko palīdzību saņēma Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Negadījuma brīdī sporta laukumā bija arī Jēkabpils Sporta skolas direktors Edgars Lamba, jo tovakar laukumā spēlējuši viņa vadītās sporta skolas audzēkņi. Portālam "Delfi" Lamba sacīja, ka negadījuma vietu savām acīm redzējis tad, kad jau bija ieradusies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Direktoram šķitis neparasti tas, ka grozs bija gāzies nevis uz priekšu, bet atpakaļ. "30 gadus esmu saistīts ar sportu un bērnu trenēšanu. Pirmo reizi esmu redzējis, ka konstrukcija sagāžas. Tas nav tā, ka gadā reizi sagāžas. Kas tur bija, kā tur bija. Es īsti nesaprotu, jo pamats ir liels un nostiprināts ar bluķi," par notikušo viedokli pauž Lamba.

Negadījumā cietušais 2011. gadā dzimušais puisis ir Jēkabpils sporta skolas audzēknis. Arī viņa mamma notikuma brīdī atradusies turpat netālu – vērojusi spēli tribīnēs. Lambam zināms, ka zēnam kļuvis labāk, taču viņš turpina ārstēties BKUS.

Lamba portālam "Delfi" min vairākas iespējas, kā viss noticis – iespējams, bērni mēģinājuši pārlikt groza augstumu un nepietika spēka to noturēt. Iespējams, zēns stāvēja malā un konstrukcija, gāžoties atpakaļ, sagāzās uz sāniem un viņam uzkrita.

"Jāsaprot ir konstrukcija. Ne jau tur kāds ir vainīgs. Kāpēc konstrukcija sagāzās? Vai tā ir cilvēka kļūda vai konstrukcijas kļūda? To vajag saprast, lai tā vairs nenotiek," pārliecināts Lamba, kurš saka, ka allaž ir priecājies, ka nedēļas nogalēs ikvienam pieejamais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukums pilns ar bērniem, kuri arī uzspēlē basketbolu. "Jāsaprot, kāpēc tā notika. Tā ir publiska vieta. Varbūt ražotājiem grozs ir jāstiprina pie zemes," pieļauj sporta skolas direktors. Viņš piebilst, ka visi basketbola grozi stadionā ir sertificēti.

Valsts policijā ar iesniegumu vērsušās zēna māte un vecmāmiņa. 31. maijā Policija ierosinājusi kriminālprocesu pēc krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, portālam "Delfi" sacīja policijas pārstāve Dace Kalniņa. Kriminālprocess ir sākts par notikušo faktu un nav vērsts pret konkrētu personu, kura varētu tikt saukta pie atbildības. Nelaimes gadījumā vainojamo personu policija plāno noskaidrot izmeklēšanas procesā.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks (Apvienība "Iedzīvotāji") 7. jūnijā preses konferencē pauda, ka stadions, tostarp basketbola groza konstrukcijas, to uzturēšana un uzraudzība, ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijas atbildība. Tādējādi atbildība par notikušo nelaimes gadījumu, domes ieskatā, ir jāuzņemas Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktoram Valerjanim Vizulim.

Portāls "Delfi" 9. jūnija rītā telefoniski sazinājās ar Vizuli, taču viņš negadījumu komentēt atteicās, sakot, ka viņam "nav nekādas jaunas informācijas". Direktors sacīja, ka viņam jau zvanījuši pieci portāli, tāpēc arī portālu "Delfi" viņš aicināja šo viedokli sameklēt un pārrakstīt no citiem portāliem, un pēc šī ieteikuma nolika klausuli. Arī komentārā portālam "lsm.lv" Vizulis izteicies lakoniski: "Ja mēs darām kaut ko neatbilstoši mērķa paredzējumam, tas nozīmē, ka kaut kas var notikt, protams. Bet tie ir Eiropas sertificēti grozi. Šie grozi vizuāli tiek pārbaudīti katru dienu vai katru otro dienu, kad cilvēki, kas apkopj laukumu, iet apgaitā".

Jēkabpils novada domes Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts portālam "Delfi" teica, ka vietvaras prioritāte šobrīd nav saukt kādu pie atbildības – svarīgākais uzdevums ir veikt rūpīgu inventāra pārbaudi visos novada rotaļu un sporta laukumos. "Prioritāte ir novērst turpmāk tādus negadījumus. Jebkurā gadījumā šī ir mūsu atbildība, tādi gadījumi nedrīkst notikt. Ar inventāra ekspertīzi mēs jau daudz ko sapratīsim. Kur nepilnības, kurš varēja redzēt un kurš varēja novērst. Tikai pēc tādiem secinājumiem un uzklausot atbildīgās personas argumentus, mēs varēsim atgriezties pie jautājuma par to, kura cilvēka atbildība tā ir," sacīja Luksts.

Vietvara arī plānojot sazināties ar cietušā zēna ģimeni, lai piedāvātu atbalstu. Šobrīd vēl tiek spriests, kāda veida atbalstu dome varētu nodrošināt.

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukums patlaban ir slēgts apmeklētājiem. Tiesa gan, nav plānots, ka pārvietojamos basketbola grozus aizvietos ar citiem. Iespējams, tiem tiks uzlikti papildu stiprinājumi. Sporta laukumu atvērs, kad būs saņemts atzinums, kā jārīkojas, lai būtu drošāk un kad būs paveiktas nepieciešamās izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!