Foto: Shutterstock
Līdz ar vidusskolu reorganizāciju Jēkabpils ietekmes areālā nepieciešams slēgt Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolu, secināts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā".

Pašā Jēkabpilī pētnieki iesaka attīstīt valsts ģimnāziju un vienu vidusskolu esošo divu vietā. Pat vidusskolēnu skaitam potenciāli pieaugot uz reorganizējamo apkaimes vidusskolu rēķina, šis skaits ir nepietiekams visu esošo skolu uzturēšanai. Valsts ģimnāzijā patlaban ir augsts obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indekss, sasniedzot 60,2%, un šī mācību iestāde būtu jāatbalsta. Abām parējām vidusskolām ir līdzīgs OCE indekss, kas vērtējams kā vidējs. Tomēr pašreizējās vidusskolēnu skaita tendences un novietojums - 3.vidusskola ir vienīgā Krustpilī, Daugavas kreisajā krastā, bet valsts ģimnāzija un 2.vidusskola ir labajā krastā - mudina saglabāt 3.vidusskolu, 2.vidusskolu reorganizējot par pamatskolu.

Straujās depopulācijas, ļoti zemā skolēnu skaita dēļ Krustpils novada Marinzejā esošo Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolu pētnieki iesaka slēgt. Patlaban vidusskolas OCE indekss ir viens no zemākajiem valstī starp vispārizglītojošajām skolām, arī pamatskolas eksāmenu indekss ir relatīvi zems. Skolas saglabāšanai nav ekonomiska pamata. Autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Varakļānos 30 kilometru attālumā, bet skolēni no Mežāres pagasta to varētu darīt viņiem tuvākajā Jēkabpilī, kur ir plašāks izglītības un citu pakalpojumu piedāvājums. Sākumskolas vecuma bērni varētu izglītoties Rudzātos, Kūkās vai Varakļānos.

Zasas vidusskolu pētījumā ieteikts pārveidot par pamatskolu. Vecāko klašu skolēni mācības varētu turpināt Jēkabpilī.

Arī Aknīstes vidusskolu ieteikts reorganizēt par pamatskolu. Lai arī OCE indekss Aknīstes vidusskolā ir apmierinošs, tas ir zemāks nekā tuvākajās vidusskolās Neretā vai Viesītē. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Neretā, ar kuru ir tiešs asfaltēta ceļa savienojums, vai Jēkabpilī, kas ir tālāk, tomēr tai ir lielāka vilkme un izglītības un pakalpojumu dažādība.

Līdzīgas pārmaiņas pētnieki iesaka ieviest arī Viesītes vidusskolā, pārveidojot to par pamatskolu, uzsverot, ka apmierinošais OCE indekss - 52,4% - nevar tikt uzskatīts par argumentu, lai vidusskolas pastāvēšana būtu ekonomiski pamatota. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Neretā vai Jēkabpilī.

Savukārt par sākumskolu ieteikts reorganizēt Salas vidusskolu, jo relatīvi augstais OCE indekss nevar tikt uzskatīts par argumentu, lai tik mazas vidusskolas uzturēšana Jēkabpils pievārtē būtu ekonomiski pamatota.

Depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Pļaviņu novada ģimnāziju pētījumā ieteikts reorganizēt par pamatskolu. Attīstības plānā pieņemts, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Koknesē, bet daļa to varētu darīt Jēkabpilī. Galvenie argumenti par labu Pļaviņu ģimnāzijas, nevis Kokneses vidusskolas reorganizācijai, ir mazāks esošo skolēnu skaits, apdzīvotās vietas mazāka ekonomiskā vilkme, skolas nespēja piesaistīt citu reorganizējamo skolu skolēnus. Piemēram, sarunā ar reorganizējamās Ērgļu vidusskolas vadību iezīmējās viedoklis, ka šīs skolas skolēni un viņu vecāki priekšroku dos Madonai, nevis tuvāk esošajām Pļaviņām, norādīja pētnieki. Arī sporta infrastruktūra Koknesē ir labāk attīstīta nekā Pļaviņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!