Foto: Pixabay
Jelgavā 9.maijā pieteikts publisks pasākums ar desmit dalībniekiem, kas norisināsies Stacijas parkā, informēja pašvaldības pārstāve Egita Veinberga.

Viņa skaidroja, ka pastiprināta sabiedriskās kārtības uzraudzīšana Jelgavā minētajā datumā nav plānota.

Pasākuma pieteicējs ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīgs Andrejs Pagors, kurš gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Jelgavā kā pirmais saraksta numurs kandidēs no Latvijas Krievu savienības.

Pagors ierakstā "Facebook" informē, ka parkā notiks mītiņš un gājiens. No pulksten 10 iedzīvotāji aicināti nolikts ziedus pie piemiņas vietas parkā. Mītiņa rīkotājs aicina atnācējus ievērot distanci un neaizkavēties pie piemiņas vietas.

Jau ziņots, ka arī Jūrmalas pašvaldība nav iebildusi gājiena rīkošanai pilsētā 9. maijā, kurā organizatori sola pulcēt vien deviņus cilvēkus. Gājienu 9. maijā, kad Krievijā svin uzvaru 2. pasaules karā, pieteikusi politisko partiju apvienība "Jaunā saskaņa". Dome neiebilda gājiena organizēšanai, taču noteikts, ka gājiena dalībniekiem jāpārvietojas atstarojošās vestēs, tiek ievērots likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" un Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" noteiktās prasības.

Politiskie aktīvisti gājienu plāno pa maršrutu no Ventspils šosejas 30a līdz Eduarda Veidenbauma ielai 1, pa Mežmalas ielu uz Meža kapiem līdz Otrā pasaules kara brāļu kapiem. Pasākums paredzēts no pulksten 16 līdz 18.30.

Gājienā tiks nodrošināta pašvaldības policijas klātbūtne.

Pašvaldības pārstāve Elita Cepurīte skaidroja, ka šonedēļ pašvaldībā bija saņemti iesniegumi vēl diviem pasākumiem 9. maijā, tomēr, ņemot vērā, ka pieteikumi nav iesniegti atbilstoši likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" noteiktajam termiņam, dome pasākumus nesaskaņos.

Savukārt Daugavpils pašvaldības pārstāve Līga Korsaka apliecināja, ka domē nav saņemts neviens pieteikums par pasākumu rīkošanu 9. maijā. Komentējot sabiedriskās kārtības nodrošināšanu pilsētā minētajā dienā, viņa apgalvoja, ka pašvaldības policija arī pašlaik strādā pastiprinātā režīmā, īpaši brīvdienās un svētku dienās.

Arī Rēzeknē publiskie pasākumi 9. maijā nav pieteikti un nenotikšot. Vienlaikus visas dienas garumā būs iespēja nolikt ziedus piemiņas vietā. Pašvaldības pārstāvis Kārlis Pozņakovs skaidroja, ka biedrības "PRO Lakca" pārstāvji, kas parasti organizē 9. maija pasākumus pilsētā, uzraudzīšot, lai tiek ievēroti ar Covid-19 saistītie ierobežojumi.

Savukārt pasākumi pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Rīgā nenotiks.

Lai gan individuāli nolikt ziedus nav aizliegts, tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un tās pasliktināšanās riskus valstī, uzturēties pie pieminekļa nedrīkstēs un uzreiz pēc ziedu nolikšanas būs jādodas prom. Tāpat ir jārēķinās, ka piekļuve piemineklim būs ierobežota.

Policija uzraudzīs iedzīvotāju kustību pie pieminekļa, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai tiks izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole.

Ņemot vērā epidemioloģiskās drošības riskus, svētdien gan Rīgā pieminekļa apkārtnē, gan arī citviet Latvijā būs pietiekami policijas resursi, kas uzraudzīs sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, kā arī epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu, īpaši pieskatot, lai iedzīvotāji nepulcējas, sola Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!