Foto: PantherMedia/Scanpix
Asas diskusijas par nelegālā alkohola izplatību un nepieciešamību šādas dziras tirgotavas apkarot Latvijā atkal uzjundījis Jelgavas gadījums, kad pēc "točkās" pirkta metilspirta iedzeršanas miruši astoņi, bet saindējušies vēl vairāki cilvēki. Līdzīgs gadījums iepriekš noticis Preiļos, kad ar tautā par "Preiļu dzelteno" dziru saindējās vairāki desmiti cilvēku, bet vairākiem tās dzeršana kļuva liktenīga. Par šo notikumu tika sākts kriminālprocess, taču šī lieta vēl atrodas izskatīšanā tiesā.

2006.gada oktobrī Preiļu rajonā iedzīvotāji masveidā saindējās ar nelegālas izcelsmes alkoholu. Toreiz sasirgušo skaits bija tik liels, ka Preiļu slimnīcā sāka trūkt līdzekļu citu pacientu ārstēšanai, daudzi tika pārvesti uz citām slimnīcām, turklāt divi pacienti nomira. Preiļos tika izsludināta ārkārtas situācija.

Par notikušo toreiz tika sākts kriminālprocess pret 21 cilvēku. Starp cilvēkiem, kas bija apsūdzēti nelegālā alkohola glabāšanā un uzņēmējdarbībā bez reģistrēšanas un bez atļaujas, toreiz Preiļu rajona tiesā uz apsūdzēto sola sēdās gan jauni, gan veci cilvēki un pat nevarīgas pensionāres, tolaik ziņoja aģentūra LETA. Savukārt par cietušajiem pieteicās divu mirušo cilvēku radinieki un Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra, kas pieprasīja kompensēt ārstēšanas izdevumus.

Augstākajā tiesā portāls "Delfi" noskaidroja, ka no 21 apsūdzētā pret diviem process ir izbeigts, jo tie miruši, bet pret četriem izdalīts atsevišķs process.

Taču spriedums šajā lietā spēkā vēl nav stājies, jo lieta nonākusi Augstākās tiesas Senātā, kurā izskatīs apsūdzēto un prokuratūras kasācijas sūdzības, portālu "Delfi" informēja tiesā. Tas, kad kasācijas sūdzību Senāts skatīs, pagaidām nav zināms.

Preiļu rajona tiesa 2011.gada novembrī 17 apsūdzētos atzina par vainīgiem noziegumā. Kamēr lieta atradās izskatīšanā šajā tiesu instancē, divi apsūdzētie nomira - viņi netika reabilitēti. Pārējie apsūdzētie gan reāli cietumā nenonāca, jo pirmās instances tiesa lēma, ka 12 no viņiem jāsoda ar nosacītu brīvības atņemšanu, bet trim piespriežams piespiedu darbs.

Šis spriedums tika pārsūdzēts un šā gada februārī Latgales apgabaltiesa pasludināja savu spriedumu, kas bija nedaudz saudzīgāks, nekā pirmās instances verdikts. Apgabaltiesa atcēla Preiļu rajona tiesas spriedumu, vairākus apsūdzētos daļēji attaisnojot vienā no apsūdzības punktiem, proti, par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un atļaujas. Taču sodi īpaši nemainījās un reāli aiz restēm par nelegālā alkohola glabāšanu neviens nenonāca arī pēc šī sprieduma.

Tāpat vienu no apsūdzētajiem, kuram pirmā tiesu instance piesprieda spaidu darbus, pēc apelācijas tiesas no soda atbrīvoja pavisam. 

Pēc jaunās "nelegālā alkohola epidēmijas" Jelgavā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) medijiem izteicis cerību, ka nāvējošās dziras tirgotāji saņems ļoti bargu sodu. Izmeklētāji un prokurori gan norāda, ka parasti šādās lietās uz apsūdzēto sola nonāk cilvēki gados, kuri "točkās" piestrādā par pārdevējiem un cienījamā vecuma dēļ viņiem reālus cietumsodus nepiespriež.

Jelgavas lietā ekspertīzē atzīts, ka dziras pircējiem tirgots metilspirts, kas ir ļoti indīgs - cilvēki dzēruši 99% metilspirtu. Policija vairākus cilvēkus ir aizturējusi, dažus tiesa apcietinājusi un policija noskaidrojusi, kur nelegālie bodnieki ņēmuši metilspirtu. Vēl atliek noskaidrot, vai tirgoņi zinājuši, ka pārdevuši indīgo vielu.

Nelegālais alkohols postu nodarījis arī citviet. Tā 2001.gadā Igaunijā pēc saindēšanās ar metilspirtu mira 68 cilvēki. 2003.gadā tiesa Igaunijā piesprieda piecu gadu ieslodzījumu cietumā Sergejam Maistrižinam, kurš tika uzskatīts par galveno vainīgo šo cilvēku nāvē. Cietumsods varēja būt lielāks, taču tiesa nevarēja pierādīt, ka viņš zinājis, ka etilspirta vietā pārdod metilspirtu, tolaik vēstīja aģentūra ETA.

Šajā krimināllietā 35 gadus vecā Sergeja Maistrižina brālis Mihails tika attaisnots, bet pārējiem 16 metilspirta lietā apsūdzētajiem tika piespriesti nosacīti un reāli sodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!