197.vēlēšanu iecirknī Jelgavā, Lietuvas šosejā 2, piektdien 5. jūnijā konstatēts vēlēšanu pārkāpums – balsotājam izsniegts nepilnīgs pašvaldības vēlēšanu biļetenu saraksts.

Jelgavas politiķi to saista ar klaju likuma pārkāpumu un mēģinājumu ietekmēt vēlēšanu rezultātus, savukārt Centrālā vēlēšanu komisija norāda uz cilvēcīgo faktoru, kas šādas kļūdas neizslēdz.

‘Jelgavnieki.lv’ redakcijā vērsās pensionāre Ieva, kas bija neizpratnē par vēlēšanu iecirknī piedzīvoto: „Jau iepriekš biju nolēmusi, ka savu balsi pašvaldības vēlēšanās Jelgavā atdošu par partiju LPP/LC. Vēlēšanu iecirknī, saņemot aploksnes, vispirms meklēju pašvaldības vēlēšanu deputātu kandidātu sarakstus. Vienreiz izskatu visus sarakstus – nekā. Saņemos procedūru veikt lēnāk un rūpīgāk ‘eju’ vēlreiz cauri visiem sarakstiem, bet partiju, kurai savu balsi vēlos dot, tā arī neatrodu. Apjukumā vispirms zvanīju savai mazmeitai, lai jautātu, kā tālāk pareizāk rīkoties, līdz beidzot paklausīju viņas padomam un vēlēšanu iecirkņa pārstāvjiem sacīju, kas man ir par problēmu. Ātri, bez jebkādiem jautājumiem, vietā saņēmu jaunu aploksni un tajā bija arī LPP/LC, par ko vēlējos balsot. Tajā savilku krustiņus un beidzot savu izvēli varēju izdarīt. Var jau būt, ka tā bija kļūda, bet, zinot, ka manam vīram gadījās līdzīgi, no tiesas domāju, ka Jelgavā vēlēšanu iecirkņos kāds mēģina manipulēt ar vēlētājiem. Labi – mēs bijām izlēmuši, par ko balsot, un problēmu mācējām atrisināt. Bet ir taču daudzi, kas tikai vēlēšanu iecirknī, skatoties uz visiem tiem sarakstiem, izdomā, kam savu balsi atdot. Ja kādas partijas zīmi viņš tajā paketē neatrod, visticamāk, to arī nepamana un tā tās balsis saskaitās pavisam nepareizi,» spriež pensionāre.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars notikušo saista tikai ar cilvēcisko faktoru, nevis apzinātām darbībām: „Katrs cilvēks var kļūdīties. Zinot darba apjomu, kas ir vēlēšanu komisiju dalībniekiem, es pieļauju, ka šādas kļūdas var gadīties un nesaistu to ar apzinātu mēģinājumu nelikumīgi ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Protams, ja šāds gadījums tiek fiksēts vēlēšanu iecirknī, tas tiek reģistrēts, un izmeklēts. Tā tas notiks arī šajā gadījumā, jo kundze problēmas laikus norādīja. Taču jāatzīst, ka bieži ir gadījumi, kad ar šādiem paziņojumiem kāda partija cenšas sev iegūt papildus bonusus. Cilvēks iznāk no iecirkņa un sāk stāstīt, kādi tik pārkāpumi tur iekšā nav darījušies. Taču, šādiem apgalvojumiem vairs nav pārbaudes ierosinātāja spēka – ja jūs konstatējat pārkāpumu, ziņojiet par to nekavējoties. Izejot ārpus iecirkņa, jūsu apgalvojumi vairs netiks ņemti vērā,” uzsver A.Cimdars.

Pats pabijis Jelgavā, Arnis Cimdars gan izsaka pārliecību, ka pilsētā vēlēšanu iecirkņos viss ir kārtībā.

Jelgavas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vizma Valaine sarunā ar portālu ‘jelgavnieki.lv’ uzsvēra, ka pirmo reizi dzird par šādu incidentu un arī to ‘norakstīja’ uz cilvēcisko faktoru.

„Pamēģiniet pati, sašķirot visas vēlēšanu zīmes un garantēt, ka nav kļūdu,” neapmierināta sacīja Vailaine. Vēlāk viņa sarunā kļuva pielaidīgāka un atzina, ka pati par konkrēto pārkāpumu nav informēta, taču, ja tāds ir reģistrēts, tiks izskatīts. Kopumā vēlēšanu sākumu komisijas priekšsēdētāja vērtēja kā veiksmīgu – vēlētāju aktivitāte ir salīdzinoši augsta, bet sūdzību par pārkāpumiem – gandrīz nav.

‘Jelgavnieki.lv’ jau rakstīja, ka pirmā iepriekšējās balsošanas diena pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās sākusies ar pārkāpumu vienā no Jelgavas vēlēšanu iecirkņiem – Jelgavas 6.vidusskolā, RAF dzīvojamā masīvā. Tur novērotājiem netika parādīta atvērta, neaizzīmogota urna, tādējādi viņi nevarēja būt pārliecināti, ka tā patiesi ir tukša. Tas vedina domāt, ka varētu būt manipulācijas ar vēlēšanu biļetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!