Jelgavas pašvaldība saņēmusi pilsētas Pašvaldības policijas priekšnieka Feliksa Jasena iesniegumu ar lūgumu atbrīvot viņu no ieņemamā amata.
Jelgavas domes preses sekretāre Egita Veinberga informēja, ka savu palikšanu amatā Jasens uzskata par neiespējamu, jo tas, pēc šī gada jūlija notikumiem, kad Jelgavas Pašvaldības policijas darbinieks līdz nāvei piekāva pensionāru, varētu kaitēt pašvaldības tēlam, darba devēja reputācijai un interesēm.

Pirms Jelgavas domes vadības galīgā lēmuma attiecībā uz policijas darbu pilsētas Pašvaldības policijas priekšnieks Jasens lūdzis atbrīvot viņu no ieņemamā amata. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot vasarā notikušo izmeklēšanas rezultātā pret policijas darbiniekiem izvirzīto apsūdzību un dienesta kopējo atbildību.

Par Jasena atbrīvošanu no amata Jelgavas dome lems sēdē 25. oktobrī.

Pēc notikušā pašvaldība izveidoja komisiju domes priekšsēdētāja vietnieka Aigara Rubļa vadībā, kurai tika uzdots izvērtēt policijas darbību.

Komisija konstatēja vairākus trūkumus iekšējo normatīvo aktu izstrādē, kārtībā, kādā Pašvaldības policijas personālsastāvs tiek iepazīstināts ar Pašvaldības policijas darbību reglamentējošiem dokumentiem, nepilnības administratīvā patruļdienesta darba organizēšanā.

Komisijas ziņojumā teikts, ka Jelgavas Pašvaldības policijā nav nodrošināta iekšējo normatīvo aktu izstrāde un to ievērošana un pilnībā nav nodrošināta Jelgavas Pašvaldības policijas darbības kontrole un organizēšana, kā arī kārtības un profesionālās ētikas normu ievērošana.

Pēc iepazīšanās ar komisijas darba rezultātiem un sekojot līdzi izmeklēšanas gaitai Jelgavas domes priekšsēdētājs Rāviņš izvērtējis policijas priekšnieka rīcību, kurš uzņēmies pilnu atbildību par notikušo.

"Policijā ir jābūt rūpīgai un skrupulozai kadru atlasei. Liela nozīme ir arī policijas darbinieku mācību procesam, kura rezultātā jāzina gan savas tiesības, gan pienākumi. Policistam ir jābūt ne tikai kārtības sargam, bet jāveido sapratne sabiedrībā, jābūt palīgiem dažādu problēmsituāciju risināšanā un jāspēj pieņemt atbildīgus lēmumus.

Jaunajai policijas vadībai būs jāņem vērā komisijas secinājumi, jāpārskata Pašvaldības policijas darba organizācija, jānovērš nepilnības un jāpilnveido darbs.

Vēl ir daudz jāstrādā gan pie policistu, gan daļas iedzīvotāju kultūras līmeņa un savstarpējās sapratnes uzlabošanas. Par to liecina cilvēku uzvedība uz ielām, pie automašīnas stūres, sabiedrībā un dažādos pasākumos," uzskata domes priekšsēdētājs.

Lēmumu par jaunu Pašvaldības policijas vadītāju dome varētu pieņemt līdz šī gada beigām, bet līdz tam policijas priekšnieka pienākumus pildīs vietas izpildītājs.

Jau ziņots, ka Jelgavas pilsētas un rajona Policijas pārvalde septembra beigās nodevusi pilsētas prokuratūrai lietu par nežēlīgu veca vīra piekaušanu līdz nāvei šī gada 22. jūlijā. Par šo nodarījumu policija 1. augustā aizturēja Jelgavas Pašvaldības policijas darbiniekus.

Sākotnēji tika aizturēti trīs Jelgavas Pašvaldības policijas darbinieki. Vienu no tiem - praktikantu - atbrīvoja, otram kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet trešajam - noteikta policijas uzraudzība.

Kad cietušais slimnīcā no traumām mira, aizdomās turētajiem pašvaldības policistiem tika piemērota Krimināllikuma 125. panta 3. daļa par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijusi par iemeslu cietušā nāvei.

Jau ziņots, ka pēc piekaušanas 1937. gadā dzimušais vīrietis nogādāts Jelgavas pilsētas slimnīcā, kur no gūtajām traumām galvā pēc divām dienām mira.

Jelgavas Pašvaldības policijas priekšnieks Felikss Jasens par notikušo bija šokā un pauda neizpratni par savu patruļdienesta darbinieku rīcību. "Pēc katra gadījuma, ko nācies dzirdēt par policistu vardarbību, esam tos pārrunājuši, tādēļ kaut ko tādu pat nevarēju iedomāties," sacīja Jasens.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, viens no darbiniekiem piekāvis aizturētu cilvēku. Visticamāk, otrs likumsargs tiks vainots tikai bezdarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!