Foto: DELFI Репортер

Negaisa laikā, kas ceturtdienas vakarā šķērso Latvijas teritoriju, elektroapgāde traucēta vairākiem tūkstošiem klientu Jelgavas, Tukuma un Talsu apkārtnē, informēja AS "Sadales tīkls" pārstāve Inga Tilhena.

Viņa norādīja, ka "Sadales tīkls" personāls nekavējoties ir sācis bojājumu lokalizēšanu, lai novērstu elektrotīkla bojājumus un operatīvi atjaunotu elektroenerģijas piegādi.

"Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un par bīstamām situācijām ziņot "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), zvanot - 112!

"Sadales tīkls" brīdina iedzīvotājus, ka negaisa laikā var lūzt koki un zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas apdraud iedzīvotāju dzīvību. Elektrotīkla ekspluatācijas praksē novēroti gadījumi, kad negaisa laikā ar vienu zibens spērienu tiek bojāti vairāki elektrolīniju balsti, nolaužot tos un saraujot elektrības vadus. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Tāpat "Sadales tīkls" atgādina, ka negaisa laikā ir jāatceras drošības noteikumi, arī lietojot individuālās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens pārsprieguma aizsardzību, elektroierīces nedrīkst darbināt un tās jāatslēdz no elektriskā tīkla. Neatslēgtas elektroierīces negaisa laikā var tikt bojātas, radot papildu drošības risku un materiālus zaudējumus.

Iedzīvotājiem konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju tuvumā - negaisa laikā uz elektrolīnijas nogāzies koks vai pārrauti elektrolīnijas vadi, nekavējoties ziņot "Sadales tīklu" vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Jau ziņots, ceturtdienas pēcpusdienā un vakarā daudzviet Latvijā pērkona negaiss atnesis ne tikai stipras lietusgāzes un vēja brāzmas, bet arī vairākus centimetrus lielus krusas graudus.

Sociālo tīklu vietnēs publicētās fotogrāfijas un videomateriāli apliecina, ka lielāko krusas graudu diametrs sasniedzis trīs līdz četrus centimetrus. Ap septiņiem vakarā liela krusa krita arī Rīgas austrumos, tai skaitā Teikā, Juglā un Mežciemā.

Neparasti, ka dažviet valstī krusa bija jau no paša rīta, tai skaitā Alojas novadā pērkona negaiss ceturtdienas rītā atnesa līdz trim centimetriem prāvus krusas graudus.

Plašākās un stiprākās pērkona lietusgāzes skārušas Kurzemi un Vidzemi, bet ne Vidzemes austrumu daļu.

Valstī kopumā zibens spēris tūkstošiem reižu. Novērojumu stacijās reģistrētas līdz 20 metriem sekundē lielas vēja brāzmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!