Foto: AFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID), tāpat kā nodokļu maksātāji, nav gatavs tik straujām nodokļu izmaiņām, kādas pieņēmusi Saeima, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzīst VID ģenerāldirektora vietas izpildītāja Nellija Jezdakova.

"Šajā jomā nopietni pie darba ķersimies no 1.janvāra, pagaidām es jums nevaru sniegt detalizētu informāciju par kontrolēm," sacīja Jezdakova, norādot, ka izmaiņu nodokļu sistēmā ir ļoti daudz. Arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu depozītu procentiem joprojām katru dienu notiek sanāksmes gan ministrijā, gan Komercbanku asociācijā, un bieži vien jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, atzīst Jezdakova.

Pirmajos gada mēnešos VID skaidros, kādā veidā vedama uzskaite, kā aizpildāmas deklarācijas, un par kādiem auditiem nevar būt runa, stāsta Jezdakova, gan pieļaujot iespēju, ka tiks veiktas tematiskās pārbaudes, lai konstatētu, kā nodokļu maksātāji izprot jaunās nodokļu normas, norādītu uz kļūdām un skaidrotu, kā šīs kļūdas labot.

"Ir virkne profesiju, kur ir ļoti grūti kontrolēt, vai nodokļi tiek maksāti. Piemēram, ir frizieres, kurām ar daudzām klientēm izveidojušās draudzīgas attiecības un kuras pakalpojumus pat brauc sniegt uz mājām privāti. Būtu tikai normāli, ja šādos gadījumos meistars nomaksā vienu patentmaksājumu un sniedz pakalpojumus, nebaidoties no tā, kā kārtot grāmatvedību. Šādā gadījumā nav vajadzīgs kases aparāts un nav jāizsit čeki. Ar šādu maksu ieviešanu veidojas arī vienlīdzīgāka konkurence, jo privāti strādājošiem kaut nedaudz, tomēr nodoklis būs jāmaksā," uzskata Jezdakova.

Viņa arī norāda, ka valdības, ekonomikas ministra un arī finanšu ministra uzdevums būtu mazināt tos šķēršļus, kas kavē cilvēkiem kļūt par legāliem uzņēmējiem.

"Cilvēkiem ir jāstrādā un jāmaksā nodokļi, nevis jāsēž un jāraksta dažādi, nevienam nevajadzīgi papīri. Mēs arī esam ieinteresēti, lai mums nebūtu jātērē laiks liekas informācijas apstrādei. Lai gan jāatzīst, ka grāmatvedība ir konservatīva lieta, kur straujas izmaiņas veikt ir grūti," stāsta Jezdakova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!