Pēc tam, kad premjers paziņoja par Jaunās frakcijas (JF) nosūtīšanu opozīcijā pēc koalīcijas līgumam pretēja balsojuma, JF pirmdien paziņoja par aiziešanu no valdības, motivējot to ar valdības nespēju pildīt pašas deklarāciju.
Līdz ar to valdībai parlamentā ir 64 balsis, bet opozīcijai - 36.

Premjeram adresētajā vēstulē teikts, ka valdības darbs izglītības, finansu vadības un valsts pārvaldes jomā prasa nekavējošus uzlabojumus, bet realitāte esot tāda,ka apšaubāmas valdības stabilitātes "par katru cenu" vārdā tiekot piesegta dažu ministru neprofesionalitāte un atbilstība amatam.

JF vadītāja Ingrīda Ūdre vēstulē norāda, ka jau oktobrī koalīcijas padomē vērsusi uzmanību uz nepieciešamību izstrādāt rīcības plānu, kā pildīt valdības deklarācijā apsolīto pensiju likuma maiņu, atceļot ierobežojumus strādājošiem pensionāriem. Tomēr valdība nespējot to risināt atbilstoši sabiedrības interesēm.

Viņasprāt, pagājušajā nedēļā notikušais balsojums, kad tika noraidīti opozīcijas priekšlikumi likumos par pensijām un par baznīcu aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, liecina par valdošās koalīcijas prioritātēm, proti, pienākumu iepriekšējas vienošanās stādīt virs vēlētāju interesēm.

Ūdre arī atgādina, ka JF koalīcijas padomēs vairākkārt iestājusies pret valsts pilnvarnieku un padomju politizāciju uzņēmumos, kur valstij ir kapitāla daļas.

"Taču ministru prezidentam simpātiska šķita Tautas partijas prakse šajā jautājumā runāt vienu, bet darīt ko citu," bilst Ūdre, pamatojot, ka pērn 13.novembra sēdē TP pārstāvis - ekonomikas ministrs - prasījis partijām rakstiski sniegt ziņas par padomēs un pilnvarniekos izvirzītajiem kandidātiem.

Pēc tam, kad JF nobalsoja pretēji koalīcijas līgumam par baznīcas atbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa, premjers viņus vairs neuztvēra kā valdības koalīcijas pārstāvjus un praktisko nosūtīja opozīcijā. Viņu atbalstīja "Latvijas ceļa" un TP frakcija, bet "tēvzemieši" uzstāja, ka līgums neparedz iespējas premjeram kādun padzīt no koalīcijas un viņiem neesot pretenziju pret JF koalīcijā, ja pret to neiebilst arī pārējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!