Foto: LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicinās izvērtēt Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbības likumību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu atlasē. Savukārt pati padome no politiskā spēka paustās kritikas norobežojas, kā arī informējusi par to starptautiskās institūcijas.

"Tas ir drauds demokrātijai un mediju neatkarībai, ja sabiedriskās televīzijas vadībā tiek lobēti cilvēki bez pieredzes mediju darbā un ar aizdomām par politisko aizmuguri. Mums ir bažas, ka konkurss nav noticis tiesiski un tā organizēšanā ir pieļauti likumdošanas pārkāpumi," norādīja JKP valdes priekšsēdētājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Viņš piebilda, ka aicinās Saeimas Mediju politikas apakškomisijā izvērtēt NEPLP darbības atbilstību Latvijas valsts demokrātiskajām un tiesiskajām interesēm, jo starp pretendentiem uz vakancēm LTV vadībā "nebija piemērotu kandidātu". Bordāns uzskata, ka NEPLP vajadzēja organizēt jaunu konkursu.

Mediju politikas apakškomisijai JKP arīdzan lūgs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, proti, Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķa Eināra Giela iecelšanu par LTV valdes priekšsēdētāju un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektores Evas Juhņēvičas iecelšanu par valdes locekli digitālās attīstības un satura jautājumos.

NEPLP norobežojas "no atsevišķa politiska spēka centieniem ietekmēt likumā noteikto sabiedriskā medija pārvaldību un neatkarīgas institūcijas – NEPLP darbību".

Padomē uzsvēra, ka konkurss uz vakancēm LTV valdē notika atbilstoši konkursa nolikumam un konkursa gaitu vēroja neatkarīgi eksperti ar padomdevēja tiesībām no LTV arodbiedrības, Sabiedriskās konsultatīvās padomes un Latvijas Personāla Vadīšanas asociācijas.

"Politiķu centieni iejaukties neatkarīgas institūcijas likumā noteikto funkciju īstenošanā un tādējādi arī sabiedrisko mediju darbībā, rada bažas par demokrātijas pamata principos nostiprināto publiskās varas un mediju varas šķirtību. Likumdošana, Eiropas Savienības vērtības un tiesiskuma pamatprincipi politiķiem neparedz iespēju ietekmēt sabiedrisko mediju vadības izvēli," komentēja NEPLP.

Par JKP pausto NEPLP ir informējusi "starptautiskās institūcijas".

Bet "Jaunā Vienotība" uz frakcijas sēdi trešdien, 3. aprīlī, aicinās NEPLP pārstāvjus, lai apspriestu jautājumus par LTV vadības atlasi.

"Mēs vēlamies gūt pārliecību, ka LTV vadības izvēles process ir noticis, ievērojot visus labas pārvaldības principus un izvēlētie cilvēki ir labākie profesionāļi mediju nozarē, kuriem var uzticēt vadošā Latvijas sabiedriskā medija vadību," skaidroja apvienības "Jaunā Vienotība" valdes loceklis Arvils Ašeradens.

Vēstīts, ka NEPLP ceturtdien, 28. martā, lēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Gielu, bet valdes locekļa amatā – Juhņēviču.

NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete uzsvēra, ka līdz ar jaunās valdes apstiprināšanu "sabiedriskajā televīzijā sākas jauni laiki". Pieņemot lēmumu, padome ņēma vērā pretendentu spēju un gribu savstarpēji sadarboties, kā arī izpratni par mediju vidi un sabiedriskajiem medijiem, uzsvēra Druviete.

Jaunā valde amatā stāsies 15. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!