Foto: LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) neatbalstīs Satiksmes ministrijas (SM) virzītos grozījumus likumā, kas paredz, ka ar transportlīdzekļa reģistrācijas nodokli apliekamais objekts ir vieglie automobiļi, kuri ir vecāki par pieciem gadiem un tiek reģistrēti Latvijā.

SM vada pašas JKP pārstāvis Tālis Linkaits. JKP iepriekš ir apgalvojusi, ka SM šīs izmaiņas virzot "tikai tehniski", bet praksē tas "vairāk nāk no koalīcijas partneriem", kuri atbild par vides jautājumiem un jaunākajām tehnoloģijām.

JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA skaidroja, – lai arī minētais priekšlikums virzīts no JKP pārraudzītās SM, valdības darbs ir kopdarbs, kur ideju autorība par iespējamo nozaru attīstību ne vienmēr sakrīt ar atbildības jomām.

"To respektējot, veicot papildu analīzi par finansējuma pieejamību, uzskatām, ka patlaban, kad svarīgi ir tieši pretcikliskie pasākumi, pātagas pieeja autoparka atjaunošanai nav labākais variants. Pašlaik nepieciešama burkāna pieeja," pauda politiķis.

Viņaprāt, šāda "burkāna pieeja" nozīmētu to, ka par vidi atbildīgā ministrija mazāk rosinātu "pātagas ieviešanu", bet vairāk būtu strādājusi pie atbalsta mehānismiem.

Feldmans arī akcentēja, ka, runājot par finansējuma pieejamību, ir skaidrs, ka ekonomiskās krīzes apstākļos, aizdevumu saņemšanas iespēja reģionos tikai samazinātos, nevis pieaugtu, kas atstātu iespēju automašīnu iegādāties, tikai uzreiz maksājot visu summu.

Kā ziņots, ar mērķi novērst vecu un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrēšanu Latvijā, no 2021. gada 1. janvāra plānots ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, paredz Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

SM skaidro, ka grozījumu mērķis ir līdzsvarot vieglo automobiļu un kravas automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes un to aprēķināšanas kārtību, kā arī noteikt autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtību atbilstoši to dzinēja izmešu līmenim. Tāpat likumprojekts paredz ieviest jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!