Foto: LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) trešdien, 1. jūlijā, oficiāli paziņoja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās mēra amatam virzīs Saeimas deputāti Lindu Ozolu.

Politiķi kā JKP saraksta līderi partija pieteica trešdien notikušajā preses konferencē "Daugavas stadionā", vienlaikus informējot par pašvaldības ārkārtas vēlēšanu programmas prioritātēm.

Partijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns (JKP), iepazīstinot ar amata kandidāti, sacīja, ka Ozola ir cilvēks, kas nodrošinās stabilas un paliekošas pārmaiņas. Vienlaikus politiķe nes partijas konservatīvās vērtības, kas lielā mērā ir saistītas ar ģimenes vērtībām.

Bordāns arī uzsvēra, ka Ozola ne tikai simbolizēs partijas vērtības, bet caur darbiem tās īstenos praksē. Savukārt Juris Jurašs (JKP) atzina, ka kopš partija startu ārkārtas vēlēšanās pieteica šī gada februārī, ir pagājis zināms laiks, kurā pasauli ir ietekmējusi Covid-19 pandēmija, bet partiju – pēkšņā Jutas Strīķes aiziešana mūžībā. "Jutas pāragrā aiziešana viennozīmīgi atstāja iespaidu uz mūsu organizāciju un praktisko mērķu sasniegšanu," sacīja Jurašs.

Viņš sacīja, ka Rīgas pašvaldības vēlēšanās nepiedalīsies saistībā ar partijas lēmumu viņam uzticēt Saeimas frakcijas, kā arī Juridiskās komisijas vadītāja amatu. "Mēs ceram, ka ar Ozolu, kas ir godīgs, gudrs un drosmīgs cilvēks, varēsim sasniegt rezultātus, lai Rīga mainītos un iedzīvotājiem kļūtu draudzīgāka," minēja politiķis.

Ierodoties ar baltu pilsētas velosipēdu, Ozola klātesošajiem sacīja, ka JKP iestājās 2016. gadā, jo redzēja netaisnīgu lēmumu pieņemšanas procesu Rīgā.

"Rīgas domes līdzšinējā vadība ir izcēlusies un vēsturē iegājusi ar korupcijas skandāliem, simtiem apmaksātu konsultantu, kas, iespējams, nav nemaz strādājuši, brūkošām ielām un iedzīvotāju skaita samazināšanos. Ir skaidrs, ka tā turpināties nedrīkst," uzsvēra politiķe.

Ozola kā galveno prioritāti darbam Rīgas domē atzīmēja tiesiskuma un godīgas pārvaldības nodrošināšanu pašvaldībā, kas tostarp paredz aizliegt jebkuru iepirkumu, kurš paredzēs komercnoslēpuma institūtu. Tāpat lielu uzsvaru ir paredzēts likt uz īpašu atbalsta programmas izstrādi ģimenēm.

"Vairāki Rīgas mēra amata kandidāti savā piedāvājumā runā par dažādiem būvniecības megaprojektiem un gadu desmitiem ilgām attīstības vīzijām. Mana prioritāte būs īpašu ģimeņu atbalsta programma, kas padarītu Rīgu par draudzīgu vietu dzīvošanai tieši ģimenēm," teica mēra amata kandidāte. Viņa akcentēja, ka pašlaik Rīgas iedzīvotāju skaits sarūk, jo daudzi nespēj iegādāties dzīvokli un īres cenas Rīgā ir pārāk augstas. Lai to novērstu, ir izstrādāta programma "Pirmais mājoklis Rīgā", kas paredzēs gadā nodrošināt dzīvokļus vismaz 1500 jaunajām ģimenēm.

Lai novērstu rīdzinieku skaita samazināšanos, Ozola arī piedāvās samazināt rindas sievietēm, kuras gaida uz mākslīgo apaugļošanu, kā arī galvaspilsētā varētu apmaksāt sieviešu apaugļošanu vecumā līdz 40 gadiem.

Kā trešā prioritāte, ko uzsvēra mēra amata kandidāte, ir pabalsta piešķiršana bērnu asistentu nodrošināšanai. "Ģimeņu atbalstam esam gatavi nodrošināt pirmreizējo piedzimšanas pabalstu 500 eiro apmērā un, iesaistot privātās izglītības iestādes, divu gadu laikā tiks nodrošinātas 2000 papildu darba vietas Rīgas bērnudārzos."

JKP arī sola iesaistāties par spēļu zāļu aizliegšanu ne tikai galvaspilsētas vēsturiskajā centrā, bet arī mikrorajonos.

Taujāta par vēlēšanu programmu, Ozola uzsvēra, ka partija neatsakās no iepriekš iezīmētajiem uzstādījumiem. "Miljons koku plāns Rīgai ir ļoti būtisks pilsētvides sakārtošanai, ko sagaida arī rīdzinieki, un no šīs prioritātes programmā mēs neplānojam atteikties," teica politiķe.

Savukārt uz jautājumu, vai JKP ārkārtas vēlēšanās varētu kandidēt kopā ar kādu citu partiju vai nevalstisko organizāciju, viņa skaidroja, ka partijas nostāja kandidēt atsevišķi paliek nemainīga, bet sarakstu vēlēšanās politiskais spēks veido tikai no saviem biedriem.

Politiķe uzsvēra, ka, startējot vienā sarakstā ar citu partiju, arī JKP būtu jāuzņemas zināma atbildība par lēmumiem un darba kultūru, kādu īsteno partneris. Ozola uzskata, ka ir svarīgi, lai starp politiskajiem spēkiem, kas kopā startē vēlēšanās, ir vienoti principi un nebūtu savstarpējas pretrunas. Patlaban viņa neredz argumentētu iemeslu vēlēšanās kandidēt ar kādu citu partiju.

Pilnu kandidātu sarakstu Ozola vēl nenosauca, kā arī neapstiprināja, vai ārkārtas vēlēšanās varētu piedalīties vēl kāds Saeimas deputāts. Viņa solīja, ka kandidātu saraksts tiks publicēts drīzumā, kad to paredzēts iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā, norādot, ka ir gaidāmi "daži pārsteigumi."

JKP 29. jūnijā sāka vēlēšanu kampaņu, pilsētā izvietotajās vides reklāmās Ozolu piesakot kā mēra amata kandidāti. Partijas birojā gan portāls "Delfi" iepriekš neguva apstiprinājumu tam, ka politiskais spēks ir oficiāli pieņēmis šādu lēmumu, bet JKP informēja, ka reklāmas izvietošana ir intereses kāpinājums trešdien gaidāmajai preses konferencei.

JKP vēl šī gada februārī kā Rīgas mēra amata kandidātu minēja Saeimas deputātu Juri Jurašu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 29. augustā. Trīs iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi būs atvērti dažas stundas. Partijām kandidātu saraksti vēlēšanām jāiesniedz no 14. līdz 20. jūlijam.

Savukārt vēlēšanu oficiālais aģitācijas periods būs spēkā no 7. jūlija līdz 29. augustam.

Saeima šā gada sākumā lēma atlaist Rīgas domi. Vēlēšanu datums gan divas reizes ticis pārcelts saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!