Foto: Saeimas administrācija

Otrdien, 10. martā, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija iesniegusi Saeimā lēmuma projektu par Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas celtniecības apturēšanu Brīvības gatvē 207. Lēmuma projekts paredz, ka Saeima uzdod valdībai nekavējoties apturēt celtniecību, tādējādi ievērojot Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasības, portāls "Delfi" uzzināja JKP frakcijā.

JKP Saeimas frakcijas deputāts un partijas mēra amata kandidāts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās Juris Jurašs skaidro, ka, kopš iedzīvotājiem ir tapis zināms, ka bijušā velotreka "Marss" vietā plānota VDD ēkas celtniecība, ir atklājušies vairāki fakti, kas liecina, ka ēkas projektā nav ievērotas iedzīvotāju intereses.

"Valsts noslēpuma zīmoga aizsegā ticis virzīts dārgs projekts, un mēs redzam, ka valsts līdzekļi tādējādi tiks izlietoti nelietderīgi. Mēs nevaram stāvēt malā. Mēs esam piedāvājuši risinājumu, kas ļauj VDD uzbūvēt jaunu, modernu un drošu ēku, turklāt ietaupīt valsts budžeta līdzekļus un saglabāt "Marsa" parku. Pašlaik es neredzu nevienu racionālu argumentu, lai nebūtu
iespējams kompromiss, kas apmierinātu visas iesaistītās puses, un vienīgais iemesls, kāpēc šie alternatīvie risinājumi tiek bremzēti, ir politiskā greizsirdība," uzskata Jurašs.

Ari viņa frakcijas biedrs Gatis Eglītis uzskata, ka virzītais projekts ir jāaptur. "Tieslietu ministra Jāņa Bordāna piedāvājums ir valstij krietni izdevīgāks un līdzekļu izlietojuma ziņā daudz efektīvāks, kā arī saprātīgāks risinājums. Tādējādi izdotos ietaupīt milzīgas naudas summas, kuras tālāk varētu novirzīt akūtākām iekšlietu resora problēmām," norāda Eglītis.

Lēmuma projektam pievienotajā pamatojumā minēts, ka Ministru kabinets 2017. gada 3. augustā, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu VDD ēkas būvniecībai Brīvības gatvē 207, ir rīkojies pretēji Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām un paredzējis veikt valsts drošības iestādes ēkas būvniecību vietā, kurā nav ņemtas vērā iedzīvotāju intereses, kā arī tāda būvniecības objekta realizēšanā tiks nelietderīgi izmantoti valsts finanšu līdzekļi.

Pamatojumā teikts, ka lēmuma projekts dod uzdevumu Ministru kabinetam nekavējoties atcelt 2017. gada 3. augustā pieņemto lēmumu par finansējuma piešķiršanu VDD ēkas būvniecībai Brīvības gatvē 207 un rīkoties atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas Nacionālās drošības komisija, kuras sēdes parasti ir slēgtas, īpašā atklātā sēdē pirmdien, 9. martā, uzklausīja sabiedrisko organizāciju pārstāvjus, kuri iestājušies par parka izveidi Teikā bijušā velotreka vietā, kur paredzēta VDD ēkas būvniecība. Sēdē, vērtējot jau zināmos faktus un uzklausot sabiedrisko aktīvistu teikto, komisijas pārstāvji secināja, ka vēl ir papildus vērtējami argumenti, kas iepriekš nebija izskanējuši. Komisija savu viedokli vēl neformulēja, bet visu apkopoto informāciju iekļaus komisijas atzinumā.

Nacionālajā drošības komisijā šis jautājums nonāca, jo februāra vidū Saeima nodeva 11 189 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā!" Saeimas Nacionālās drošības komisijai tālākai izvērtēšanai, jo jautājums saistīts ar VDD jaunās ēkas būvniecību.

Iekšējas pretrunas šajā jautājumā ir arī valdošajā koalīcijā, jo JKP aktīvi un stingri iestājas par parka izveidošanu Teikā. Atšķirīgs JKP viedoklis izskanēja arī komisijas sēdē pirmdien. Laikā, kad Saeima lēma par pilsoņu iesnieguma nodošanu Nacionālās drošības komisijai, JKP deputāti, aktīvi uzstājoties debatēs, aicināja šī iesnieguma izskatīšanu uzticēt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kur būtu mazāks slepenības plīvurs.

Komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) komisijas sēdē uzsvēra, ka komisijas uzdevums ir dot objektīvu situācijas vērtējumu, bet Saeima nevar nodrošināt, ka šis zemesgabals netiks apbūvēts. Komisijas vadītājs pauda gatavību sniegt rekomendācijas likumdošanas uzlabošanai nepieciešamības gadījumā.

Tūlīt gan viņam oponēja JKP pārstāvis Juris Rancāns, sakot, ka VDD ēkās patlaban var strādāt atbilstoši drošības prasībām. Viņš arī iebilda argumentam, ka Saeima neko nevarot mainīt, jo likums ļaujot noteikt ierobežojumus zemesgabalu izmantošanai nacionālās drošības interesēs. "Tas ir politisks risinājums, un to var risināt citādi," sacīja Rancāns. Pēc viņa domām, fakts, ka pārmaiņu gadījumā VDD tiktu pie jaunas ēkas trīs gadus vēlāk, neradīs lielus zaudējumus. Tāpat esot rūpīgi jāvērtē, kāpēc diviem valsts dienestiem (VDD un SAB) vajag celt atsevišķas ēkas laikā, kad valstij trūkst naudas mediķu, pedagogu algām, ugunsdzēsēju un citām vajadzībām. "Nevaram un nedrīkstam šķērdēties ar miljoniem," sacīja deputāts, piebilstot, ka iepriekšējie politiskie lēmumi šim Saeimas sasaukumam nav saistoši, jo vēlētāji ir izvēlējušies jaunu sastāvu.

Jau ziņots, ka atbilstoši 2017. gadā pieņemtam valdības lēmumam Rīgā, Brīvības gatvē 207, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānota Valsts drošības dienesta ēkas būvniecība. Savukārt Saeimā iesniegta vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju parakstīta sabiedriskā iniciatīva. Tajā aicināts uz konkrētā zemesgabala izveidot parku.

Vienlaikus VDD iepriekš publiski norādījis, ka kopš valdības lēmuma veikta zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, izstrādāts būvprojekts, uzsākta sadarbība ar būvuzraugiem un veikti citi priekšdarbi, ieguldot vairākus miljonus eiro. Turklāt VDD rīcībā nav informācijas par citu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīcībā esošu zemesgabalu, kas atbilstu specdienesta vajadzībām. Līdz ar to VDD neizskata iespēju celt ēku citā vietā.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) iepriekš paudis, ka, viņaprāt, problēma veidojusies informācijas vakuuma dēļ, jo VDD ēkas būvniecība satur klasificēto informāciju, kas nepieļauj plašu sabiedrisko apspriešanu, kuras ietvaros noteikti jau ātrāk tiktu kliedētas iedzīvotāju bažas par ēku un teritorijas labiekārtošanas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!