Opozīcijas partija "Jaunais Laiks" neatbalstīs valdības izvirzīto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata kandidātu Normundu Vilnīti, trešdien pēc tikšanās ar kandidātu nolēma JL.
JL pārliecināta, ka valdošā koalīcija darījusi visu, lai neizraudzītos labāko iespējamo kandidātu, informēja JL konsultante Laila Timrota.


JL ir nepieņemams veids, kādā notikusi kandidātu izraudzīšanās - valdības paviršā attieksme, ilgstošā kavēšanās un atklātības trūkums liedzis KNAB vadītāja amatā izvirzīt pēc objektīvajiem kritērijiem labāko kandidāti - pašreizējo KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi.

JL atzīst, ka Vilnītis ir kompetents jurists, taču uzskata, ka viņam trūkst "gan pilnīgas izpratnes par korupcijas problēmām valstī, gan skaidras vīzijas par KNAB nākotni un prioritātēm". Tikšanās laikā Vilnītis nepārliecināja par savām spējām veikt KNAB vadītāja uzdevumus, uzskata JL, norādot, ka šī iemesla dēļ balsos pret Vilnīša apstiprināšanu amatā.

JL bija aicinājis Vilnīti uz tikšanos, lai iztaujātu par viņa iepriekšējo darba pieredzi, redzējumu par KNAB attīstību, kā arī izmaiņām, kādas sagaidāmas KNAB darba organizācijā un prioritātēs viņa apstiprināšanas gadījumā.

Vilnītis ir SIA "KKC Biznesa centrs" un SIA "Komerckonsultāciju centrs" valdes loceklis. Viņa iepriekšējā darba pieredze bijusi strādājot Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā par lektoru. Bijis Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks, Iekšlietu ministrijas Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja sevišķi svarīgu lietu inspektors un galvenais inspektors. Vilnītis ieguvis Latvijas Policijas akadēmijā tiesību zinātņu maģistra akadēmisko grādu civiltiesību apakšnozarē, šobrīd studē M. Lomonosova Maskavas Valsts universitātes aspirantūrā.Līdzšinējo KNAB darbību Vilnītis vērtē kā veiksmīgu, tomēr ir virkne lietu, ko viņš vēlas pilnveidot. Viņaprāt, KNAB vajadzētu lielāku uzmanību pievērst profilaktiskajām darbam, rosinot tādas izmaiņas likumdošanā, kas jau preventīvi samazinātu un izslēgtu koruptīvu darījumu un citas pretlikumīgas rīcības veikšanu.
Jau vēstīts, ka Nacionālās drošības padome (NDP) vērtēja divus kandidātus - Vilnīti un bijuši Drošības policijas darbinieku Artūru Zvejsalnieku, par kuriem no septiņiem kandidātiem vienojās valdība. Konkursā tālāk netika virzīta pašreizējās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes un citas kandidatūras. Kopumā konkursā biaj pieteikušies 16 kandidāti.

Zvejsalnieks ieguvis izglītību Latvijas Universitātes juridiskajā fakultātē, kur šobrīd turpina studijas doktorantūrā, specialitātē - krimināltiesības. 2008. gada 11. novembrī uzņemts zvērinātu advokātu skaitā. Kopš 2004. gada strādājis Latvijas Republikas Drošības policijā (dienesta pakāpe - kapteinis).

Iepriekšējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs darbu zaudēja jūnijā, kad Saeima viņu atlaida pēc tam, kad tika atklāts, ka vairākkārt ir pazudusi KNAB veikto kratīšanu laikā izņemtā nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!