Partijas "Jaunais laiks" (JL) Ētikas komisija vērtējusi valdes pieņemto lēmumu par Dana Titava izslēgšanu no JL, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Vērtēta valdes rīcības atbilstība vismaz pieciem JL Statūtu un Ētikas kodeksa punktiem. Komisijas sēdē piedalījušies arī valdes locekļi.
Komisijas secinājumi gan tiek turēti slepenībā. Komisijas vadītājs Guntis Bērziņš apgalvoja, ka "informācija par JL Ētikas komisiju ir konfidenciāla". Bērziņš piebilda: "Informācija tiks sniegta, kad mēs to uzskatīsim par vajadzīgu."

JL statūti nosaka, ka Ētikas komisija ir neatkarīga JL konsultatīva institūcija deviņu locekļu sastāvā.

JL Ētikas kodekss, cita starpā, formulē arī attiecības ar masu saziņas līdzekļiem un apņemas "sniegt tikai atklātu un patiesu informāciju, to darīt operatīvi un saprotami".

Arī JL jaunievēlētā valde sprieda par Titava izslēgšanu un nolēma, ka tai nav pamata pārskatīt iepriekšējās valdes pieņemto lēmumu. Tā 30 minūtes pirms JL kopsapulces izslēdza Titavu no partijas "par rupjiem partijas disciplīnas pārkāpumiem", pat neuzklausot pašu vaininieku. Par
Titava pēkšņo izslēgšanu no JL netika informēti kopsapulces dalībniekiem, šo faktu savā runā nepieminēja arī JL Ētikas komisijas priekšsēdētājs Bērziņš.

Partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzskata, ka lēmums ir pieņemts demokrātiski. Tam gan nepiekrīt partijas dibinātājs Einars Repše, kurš Titava izslēgšanu nodēvējis par "no tiesiskā un ētiskā viedokļa neattaisnojamu lēmumu".

"Man nav un nebūs pieņemama partijas vadības attieksme pret ētiku, demokrātiju un tiesiskumu, ja tā savu šokējošo kļūdu neatzīs un nelabos. Faktiski JL valde piecas minūtes pirms partijas kongresa no partijas izslēdza arī mani, vismaz tā es kopš šīs sēdes jūtos," iepriekš norādīja Repše.

Āboltiņa gan pauda pārliecību, ka JL izdosies noregulēt visas domstarpības ar Repši. "Einars ir neatņemama JL sastāvdaļa, un viņš ir vajadzīgs gan mums, gan Latvijas politikai," sacīja JL priekšsēdētāja.
Par Titava izslēgšanu skaidrojumu esot prasījusi arī JL Valmieras nodaļa, kurai valde tādu esot sniegusi.

Titavs JL pievienojās 2004.gadā, bet līdz tam darbojās kā partijas dibinātāja un priekšsēdētāja Repšes palīgs un uzticamības persona.
Valde lēmumu par Titava izslēgšanu publiski nav izskaidrojusi. JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis intervijā Latvijas Avīzei" vien norādījis, ka Titavs esot mēģinājis uz partijas tēla pakāpties un, deldējot to, panākt sev kādu labumu, ko nedrīkstēja vairs pieļaut.

Savukārt Titavs norādījis, ka partijā nekad nav kārojis kādu amatu, gribējis vien izteikt idejas, cerējis, ka tās sadzirdēs un pēc iespējas - realizēs. Titavs nepiekrīt tam, ka viņu dēvē par pelēko kardinālu. "Es vienmēr centos darboties atklāti - gan partijā, gan kā Einara Repšes palīgs. Pārmest man aizmugurisku rīcību - nu, tas nav pareizi. Tās ir blēņas," uzskata Titavs. Faktu par izslēgšanu no partijas Titavs drīzāk saista ar dažādu spēku un grupu cīņu par ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!