Partijas “Jaunais laiks” (JL) Saeimas deputāti trešdien iesnieguši skatīšanai Saeimā likumprojektu par grozījumiem likumā „Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā”, lai uz pusi samazinātu Rīgas domes deputātu skaitu, tādējādi uzlabojot pašvaldības darbību, portālu “Delfi” informē JL.

"Rīgas domnieku skaits patlaban ir neadekvāti augsts, tas jāmazina, pirmkārt, tāpēc, ka, jo vairāk deputātu, jo lēmumu pieņemšanas process ir neefektīvāks, ir vairāk politisko intrigu, arī sabiedrībai ir grūti pamatot, kāpēc tādā saimnieciskā institūcijā kā Rīgas dome ir nepieciešama tāda, tik apjomīga lēmējvara,” norāda Rīgas mēra amata kandidāts Edgars Jaunups.

Jaunups uzsver, ka, īpaši ņemot vērā arī pašreizējo ekonomisko situāciju, ir ļoti būtiski ne tikai valsts, bet arī pašvaldību pārvaldi veidot kompaktu un efektīvu, orientētu uz rezultātu, ievērojami samazinot visus administratīvos tēriņus, novēršot funkciju dublēšanos. Tāpēc mēs piedāvājam samazināt deputātu skaitu līdz 30, šī likumprojekta iesniegšana ir viens no soļiem, kas jāveic šo strukturālo reformu ietvaros Rīgas pašvaldībā.

JL uzskata, ka šis lēmums jāpieņem tagad, lai pierādītu sabiedrībai, ka šis nav tikai priekšvēlēšanu solījums, bet nopietna apņemšanās, ko iespējams atbalstīt visām partijām, tādēļ JL deputāti lūguši likumprojektu iekļaut ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt steidzami.

JL jau iepriekš paudis viedokli, ka Rīgas pašvaldībā nākamo divu gadu laikā administratīvie izdevumi jāsamazina par 40%, jāveic nopietns funkciju audits, iespēju robežās tās deleģējot privātajam un nevalstiskajam sektoram, jālikvidē divi vicemēru amati, izpilddirektora vietnieka amats, kā arī nopietni jāpārskata Rīgas priekšpilsētu izpilddirekciju un Sabiedrisko attiecību nodaļas lietderība.

Rīgas domē ievēlamo deputātu skaitu nosaka "Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likums", patlaban paredzot, ka Rīgas domes sastāvā ir 60 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!