"Jaunais laiks" (JL) par atbalstu Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībai lems pēc sarunām ar premjera amata kandidātu, taču JL jau pauž neapmierinātību ar līdz šim izskanējušajiem izglītības, aizsardzības, veselības un integrācijas lietu ministru amatiem, kurus varētu piedāvāt līdzšinējiem opozicionāriem. JL neapmierina, ka partijai tiek "atmesti" ministru portfeļi, kurus citas koalīcijas partijas negrib uzņemties.
JL lēmums būs atkarīgs no tā, vai JL gūs pārliecību, ka Godmanis spēs piedāvāt "kaut ko jaunu, lai atgūtu sabiedrības uzticību" un vai viņš patiesi vēlas veidot jaunu koalīciju, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda JL līderis Krišjānis Kariņš.

Kariņš klāstīja, ka Valsts prezidentam Valdim Zatleram bijusi iespēja izvirzīt premjera amatam JL pārstāvi Valdi Dombrovski, kurš pārstāv jaunu politiku, vai Godmani, kas pārstāv veco politiku. JL atbalsts Godmanis būs atkarīgs no tā, vai viņš var piedāvāt ko jaunu, lai atgūtu sabiedrības uzticību.

"Mēs vērtēsim, kas būs viņa valdības darbā jauns, kā to var izdarīt, kādu programmu Godmanis var piedāvāt," klāstīja Kariņš, norādot, ka viņaprāt, JL uzstādītie jautājumi sakrīt ar tiem jautājumiem, uz kuriem atbildes gribētu dzirdēt arī sabiedrība.

Kariņš atgādināja, ka JL vēlas zināt, piemēram, vai legāla prezumpcija tiks ieviesta, vai krimināllikuma grozījumi, tā dēvētie "antimafijas panti" tiks pieņemti, kas būs ar partiju finansēšanu, ar KNAB. Tāpat JL grib noskaidrot, vai Godmanis patiesi iecerējis veidot jaunu koalīciju.

Kariņš norādīja, ka viena pazīme, kas liecinātu par Godmaņa plāniem, būs tas, kā viņš piedāvā partijām ministru amatus – vai apsēžas pie galda un proporcionāli sadala krēslus starp partijām atbilstoši pārstāvniecībai Saeimā, vai arī "atmetīs" JL tos ministru posteņus, kuri pārējas partijas neinteresē.

Kariņš norādīja, ka šāda sadalīšana būtu nepieņemama. Turklāt JL uzskata, ka līdz šim izskanējušie ministru amati, kurus varētu piedāvāt līdzšinējiem opozicionāriem, - izglītības, aizsardzības, veselības un integrācijas lietu ministru amati nav atbilstoši otrajai lielākajai frakcijai Saeimā. Kariņš norādīja, ka JL par ļoti svarīgu uzskata arī Iekšlietu ministriju. Kariņš arī pauda neapmierinātību ar steigu, kādā tiek veidota nākamā valdība. Viņš norādīja, ka koalīcijas partijas plāno par valdības apstiprināšanu balsot jau ceturtdien, taču līdz tam laikam vēl būtu jāuzraksta valdības deklarācijas, kas ir apjomīgs darbs. Kariņš pieļāvis, ka jauna deklarācija netiks rakstīta, bet gan tiks izmantota Aigara Kalvīša valdības deklarācija. "Mums iedos – lūdzu, parakstieties! Kāds man pasakiet, kas te atšķiras no iepriekšējas koalīcijas – viņi turpina darbību un mums ir ministru krēsli? Bet kā mēs varam ietekmēt politiku," ja līdzšinējai koalīcijai arī bez JL ir vairākums Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!