Otrdien pieņemtie Rīgas pilsētas pašvaldības 2008. gada budžeta grozījumi liecina par domes izšķērdību, haotisku darbu un nesaimnieciskumu, uzskata partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas deputāti.

JL norāda, ka dome, neredzot vai ignorējot valsts ekonomiskās problēmas, budžeta grozījumos vieglprātīgi lēmusi par budžeta naudas sadali. "Ja valdība uzvedas kā gliemezis ekonomisko problēmu risināšanā, tad Rīgas dome kā tītars, apmierināts ar sevi un noēdies, turpina audzēt gan darbinieku skaitu, gan atalgojumu, gan prēmijas, gan vairot komandējumus," debatēs sacīja deputāte Baiba Brigmane (JL).

Domniece uzsvēra, ka šāda rīcība nenovēršami atstāšot nopietnu iespaidu uz valsts kopējiem ekonomiskajiem rādītājiem.

"Šodien mēs balsojām pat par suņu pastaigu laukuma apdrošināšanu. Bet kāpēc mums nekad nav bijis jāatbalsta bērnu rotaļu laukumu un sporta laukumu apdrošināšana? Kāpēc Pilsētas arhitekta birojā viens biroja krēsls maksā 300 latus, bet Centra rajona izpilddirekcijā 200 latus? Budžetā izšķērdīgi dalām naudu pa labi un pa kreisi - pat dāvanu kartes par 12 000 latu iegādāsimies 73 Vidzemes priekšpilsētas darbiniekiem," klāstīja Brigmane.

JL frakcija bija iesniegusi 26 priekšlikumus budžeta grozījumiem, bet tie visi tika noraidīti. Kopumā JL rosināja nepiešķirt 400 000 latu, piemēram, vairāk nekā 124 000 latu Finanšu departamenta interneta mājaslapas skata izveidei, atteikties no suņu laukuma apdrošināšanas un līdzīgiem priekšlikumiem.

Jau ziņots, ka Rīgas domes deputāti šodien nolēma grozīt šā gada pašvaldības budžetu, kopējos izdevumus palielinot par 35,4 miljoniem latu.

Grozījumi paredz, ka pašvaldības budžeta kopējie ieņēmumi palielināsies par 25,2 miljoniem latu, tostarp par 22,46 miljoniem latu pamatbudžeta ieņēmumi un 2,8 miljoniem latu speciālā budžeta ieņēmumi. Plānots, ka par 25,25 miljoniem latu palielināsies pamatbudžeta izdevumi, bet par 10,1 miljonu latu - speciālā budžeta izdevumi.

Pēc grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības 2008. gada budžeta izdevumi kopā paredzēti 641,7 miljoni latu, bet ieņēmumi - 602,1 miljons latu. Tādējādi budžeta deficīts sasniegs 39,6 miljonus latu jeb 6,6% no ieņēmumu kopējā apjoma.

Jau ziņots, ka šogad plānotais budžeta deficīts bija 29,4 miljoni latu jeb 4,8% no ieņēmumu kopējā apjoma.

Lielākais pamatbudžeta ieņēmumu palielinājums - 20 miljoni latu - paredzēts no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Plānots, ka palielinājums dotācijai un mērķdotācijai no valsts budžeta būs 766 269 lati, bet budžeta iestāžu ieņēmumu palielinājums - 1,6 miljoni latu.

Budžeta grozījumos vislielākais izdevumu pieaugums plānots Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta programmām - par 4,7 miljoniem latu, Finanšu departamenta programmām - par 3,5 miljoniem latu, Labklājības departamenta programmām - 1,06 miljoni latu.

Vairāk nekā 1,18 miljoni latu papildus piešķirti arī Kultūras departamenta programmām. Lai pienācīgi sakārtotu vairākus Rīgas parkus Dziesmusvētku norisēm, papildus līdzekļus 225 000 latu apjomā saņēmusi arī pašvaldības aģentūra "Rīgas dārzi un parki".

Budžeta grozījumos piešķirti trīs miljoni latu pašvaldības dzīvokļu fonda papildināšanai, gandrīz 700 000 latu piešķirts gājēju tilta būvniecībai K.Ulmaņa gatvē, bet papildu pusmiljons latu - galvaspilsētas iekškvartālu piebraucamo un koplietošanas ceļu un teritoriju remontam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!