Lai veicinātu strādājošo ienākumu reālu pieaugumu un panāktu pozitīvu ekonomisko efektu Latvijas darba tirgū, partija “Jaunais laiks” (JL) ierosina veikt pakāpenisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu no 25% līdz 15% nākamo trīs gadu laikā, informēja partijas preses sekretārs Didzis Šmits.
Šādu ierosinājumu otrdien akceptēts partijas valdes sēdē. JL uzsver, ka nodokļu samazināšana ir jāveic tādā veidā, lai neatstātu negatīvas sekas uz pašvaldību budžeta ienākumiem.

Šis ir tikai viens no galvenajiem akcentiem aktualizētajā partijas ekonomiskajā programmā, ar kuru ir plānots iepazīstināt sabiedrību tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka decembrī opozīcijā esošā apvienība “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK atkārtoti iesniegusi izskatīšanai Saeimā priekšlikumu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no 25% līdz 15%. Šādu oktobrī iesniegto TB/LNNK priekšlikumu Saeima noraidīja.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis oktobrī atzina, ka atbalsta iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, jo tas neradītu negatīvu iespaidu uz budžeta ienākumiem, taču ar šo jautājumu premjers novēl nodarboties nākamajai Saeimai un valdībai.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas (LPP) pārstāvji norāda, ka partija jau vairākkārt ir ierosinājusi lemt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pakāpenisku samazināšanu triju gadu laikā no 25% uz 15% (22%, 19%, 15%), kas, paplašinoties nodokļa bāzei un samazinoties t.s. "aplokšņu algu" īpatsvaram, neradīs ieņēmumu samazināšanos pašvaldību un valsts budžetā.

LPP preses sekretārs Edgars Vaikulis atgādināja, ka Andra Bērziņa (LC) valdība uzsāka uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanu no 25% uz 22%. Bet LPP pretēji citu tobrīd Einara Repšes valdības koalīcijā esošo partiju (JL, ZZS, TB/LNNK) iebildumiem samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) it kā budžeta ieņēmumu samazināšanās dēļ tomēr panāca plānoto UIN samazināšanu līdz 15%. Rezultātā ieņēmumi budžetā ne tikai nesamazinājās, bet būtiski pieauga.

LPP uzskata, ka samazinoties nodokļu slogam, uzņēmējiem atbrīvosies līdzekļi investīcijām un ļaus palielināt arī savu darbinieku atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!