Premjera partija “Jaunais laiks” (JL) ceturtdien kopīgi ar opozīcijas partiju "Saskaņas Centrs", pieprasot pārbalsošanu Saeimā, panāca cīņai pret “pasažieru nelegālajiem pārvadājumiem” sagatavoto likuma grozījumu noraidīšanu. JL uzsver, ka vēl bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) laikā sagatavotie grozījumi paredz nevienlīdzīgu attieksmi pret mazajiem autopārvadātājiem.
Kā portālam “Delfi” skaidroja JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, par šo likumprojektu notikušas konsultācijas koalīcijā un nolemts, ka par to būs brīvais balsojums pēc katras frakcijas ieskatiem. JL neatbalsta šādus likuma grozījumus, jo tādejādi tiktu sodīti mazie pārvadātāji, kas pārvadā pasažierus bez dotācijām un bieži vien viņiem izdevīgākos maršrutos, savukārt atbalstīti tiek lielie pārvadātāji, kas par augstāku samaksu un ar valsts dotācijām pārvadā pasažierus tajos pašos maršrutos.

Saeima sākotnēji atbalstīja Autopārvadātāju likuma grozījumu pieņemšanu pirmajā lasījumā, bet vēlāk, kad Saeimas sēžu zālē vairs neatradās tik daudz deputātu, opozīcija pieprasīja pārbalsošanu un koalīcijai nepietika balsu, lai likumprojektu pieņemtu, līdz ar to tas pirmajā lasījumā noraidīts.

Likumprojekta mērķis bija “novērst pasažieru nelegālos pārvadājumus, nodalot pasažieru pārvadājumu veidus, kā arī ieviest normas par lēmuma neapturēšanu tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas gadījumos.”

Likumprojekts paredzēja precizēt pasažieru neregulāro pārvadājumu definīciju, nosakot, ka uz tādu pārvadājumu, kas apkalpo pasažierus, kuri var izmantot jau pastāvošos regulāro pasažieru pārvadājumu pakalpojumus, neapstājoties atsevišķās pieturvietās vai apstājoties papildu pieturvietās vienā vai vairākos esošajos regulārajos maršrutos, organizēšanu attiecas tie paši noteikumi, ko piemēro regulārajiem pasažieru pārvadājumiem un tos organizē normatīvajos aktos par sabiedriskā transporta pakalpojumiem noteiktajā kārtībā. Šādu pārvadājumu galapunkti var nesakrist ar regulāro pārvadājumu maršrutu galapunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!