Foto: Saeimas administrācija
Partijas "Jaunais laiks" (JL) un "Pilsoniskā savienība" (PS) pārstāvji mainījuši savu viedokli par ģenerālprokurora ievēlēšanas kārtību un kopīgi ar "Sabiedrību citai politikai" nolēmuši iesniegt grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredzēs atklātu balsojumu par ģenerālprokuroru.

JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis portālam "Delfi" sacīja, ka sākotnēji nav atbalstījis šādu ieceri, taču patlaban domas mainījis, jo esot "pietiekoši daudz riska faktoru un zināma aizkulišu informācija", ka balsojumā, ja pašreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis tam tiktu virzīts, tad viņš netiktu atbalstīts. "Tautai jāzina savi varoņi," pauda Zaķis. Viņš arī atzīmēja, ka arī Lietuvā un Igaunijā par ģenerālprokuroru balso atklāti. Savukārt citus grozījumus amatpersonu ievēlēšanas kārtībā "Vienība" nerosināšot.

Apvienībā "Vienotība" informē, ka Maizīša apstiprināšana amatā uz trešo termiņu būs nozīmīgs solis tiesiskuma stiprināšanā un sabiedrības uzticības atjaunošanā.

"Ģenerālprokuratūra Maizīša vadībā iesākusi daudzu nozīmīgu lietu skatīšanu, kas valsts un sabiedrības interesēs jāturpina. Turklāt, ģenerālprokuroram kā vienai no centrālajām amatpersonām Latvijas tiesību aizsardzības sistēmā ir ievērojama loma tiesiskuma nodrošināšanā, kas ir jo īpaši svarīgi laikā, kad sabiedrībā valda neuzticība valsts varai. Maizīša ievēlēšana amatā būs mūsu valsts tiesiskuma pārbaude," uzskata JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Maizītis jau vairāku gadu garumā ir pierādījis, ka viņam ir politiski neatkarīga un godīga ģenerālprokurora reputācija. Viņš ir augsti kvalificēts jurists, kura profesionalitāte un neietekmējamība ir garantija tam, ka noziedznieki, neatkarīgi no sava amata, politiskās un ekonomiskās ietekmes, tiks saukti pie likumā paredzētās atbildības," norāda PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Savukārt SCP ģenerālsekretārs Aleksejs Loskutovs uzsver: "Tiesiskuma nostiprināšanai ir nozīmīga Maizīša kunga autoritāte gan varas iestādēs, gan tiesību aizsardzības un drošības iestādēs."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka vēl otrdien JL un PS politiķi noraidīja eksprezidentes Vairas Vīķes – Freibergas ierosinājumu balsot atklāti par ģenerālprokurora apstiprināšanu, jo neesot labi "likumu piemērot vienam kandidātam, turklāt aizklāta balsošana dodot dažādas priekšrocības". Šādu viedokli atbalsta arī citas koalīcijas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!