Foto: F64

Pēc apkārt esošo māju sienu plaisāšanas gandrīz trīs mēnešus apturēta pāļu urbšana Jaunā Rīgas teātra (JRT) vēsturiskās ēkas pagalmā. Darbi aizvien nav atsākti, būvnieks turpina meklēt saudzīgāko situācijas risinājumu, taču tikmēr projekta veidotāji pauž bažas par būvnieka rīcību un tempiem, tā piektdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Kultūršoks".

Kā raidījums norāda, pēc vairākkārtējas atlikšanas un gadiem ilga riņķa danča ap dažādiem šķēršļiem pērn JRT pārbūves iecere visbeidzot izkustējās būvniecības virzienā. Pavasarī iepirkuma konkursā izraudzīts būvnieks pilnsabiedrība "RERE Būve 1", kam septembrī simboliski nodotas Lāčplēša ielas 25. nama atslēgas, lai varētu sākt apmēram 30 miljonus eiro vērto teātra pārtapšanu par vienu no modernākajiem Eiropā.

Jau tā sarežģītajos būvniecības apstākļos patlaban papildu izaicinājumu sagādājusi pāļu atbalsta sienas urbšana pagalmā, līdz ar to blakus esošajās mājās.

"Šeit pa perimetru ir izbūvēta atbalsta siena. Un blakus esošajās ēkās parādījās neliela sēšanās 6,5 līdz 1 mm. (..) Atbalsta siena iet gar blakus esošajām ēkām, šī siena ir tehnoloģiski nepieciešama, lai izbūvētu pagrabstāvu, jo pēc projekta visur apakšā ir paredzēts pagrabstāvs," skaidro "RERE Būve 1" valdes priekšsēdētājs Valdis Koks.

Arī JRT pārbūves projekta autore Zaiga Gaile norāda, ka šī siena patiesībā bijusi izbūvēta gandrīz visā garumā: "Viņi nonāca līdz mājas stūrim, kur mums ir paredzēts kravas lifts. Un, neuzmanīgi strādājot, neievērojot mūsu aprakstītās instrukcijas, viņi ieurbās kaimiņu mājas pamatos". Tas māju satricinājis, un tajā dienā plaisas izgāja cauri un abas mājas turpina sēsties, norāda arhitekte.

Vai situācija radusies tāpēc, ka nav ņemtas Gailes sniegtā informācija un norādes, Koks raidījumā atbildēja, ka par norādēm viņam nav informācijas. Jautāts, vai nevarēja prognozēt to, kas notiks, Koks sacīja: "Teorētiski visu ir iespējams paredzēt. Praktiski pēc pieredzes ir zināms, ka, izbūvējot šāda veida risinājumus, neliela ietekme uz blakus esošajām ēkām paliek:.

Visi darbi, pēc viņa teiktā, veikti atbilstoši tehnoloģijai, rūpīgi monitorējot blakus esošās ēkas un pieejot ar pilnu atbildības sajūtu pie šī projekta.

Arhitekte norāda, ka būvnieks noliedz vainu: "Es nezinu, kādi vēl eksperti tiks piesaistīti un kā viņi tiks ietekmēti, bet nevar viens būvnieks tā godīgi pateikt – jā, man tā gadījās, segšu izdevumus. Tas pašlaik nenotiek."

Gaile arī uzsvēra, ka būvdarbi tiek vilcināti: "Viss tiek vilcināts, no celtniekiem nav iniciatīvas. Es nezinu,kā viņi paspēs laikā, un papildu naudu nevar dabūt".

Situāciju šobrīd vērtē valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ). VNĪ pārstāvis, projektu vadītājs teic, ka viegli kādu nosaukt par vainīgo, tāpēc svarīgi ir izvērtēt faktus.

Tehniskai apsekošanai piesaistīts uzņēmums SIA "Citrus Solutions".

Taujāts par iespējamām kompensācijām saistībā ar plaisām, "RERE Būve 1" vadītājs saka: "Šobrīd mēs, visi būvniecības dalībnieki, par to runājam, un skaidrs, ka tiek meklēts pareizais risinājums.''

Andersons savukārt norāda, ka brīdī, kad būs skaidrs, kurš no iesaistītajiem ir atbildīgais, tad arī izvērtēs. "Šobrīd nevaram pateikt, par kuras puses līdzekļiem, bet būvniecības process ir arī apdrošināts," skaidroja Andersons.

Būvnieks noliedz to, ka darbi tiktu novilcināti, lai pabeigtu būvniecību citos objektos, jo trūkst strādnieku: "Tāda situācija viennozīmīgi nav. Mums ir otrādāk, mums stāv tehnika un veidojas problēmas ar dīkstāvi šobrīd. Būvniekam nekādā ziņā nav interese nestrādāt," saka Koks

LTV raidījums "Kultūršoks" arī vēstīja, ka pēc mēneša solīts sākt pilnu rekonstrukcijas darbu ciklu ēkā. Būvnieks rēķina, ka līdz šim paveikti apmēram 18%, taču projekta autori to apšauba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!