Foto: Saeimas administrācija
Saeimas deputāts Andrejs Judins ( V) iesniedzis grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), paredzot noteikt naudas sodus tā dēvēto „legālo narkotiku” tirgotājiem par jaunu psihoaktīvo vielu tirdzniecību. Judina piedāvātie grozījumi paredz fiziskām personām par reibinošo maisījumu tirgošanu piemērot naudas sodu no 100 latiem līdz 500 latiem, bet juridiskām personām – no 500 latiem līdz 5000 latiem.

"Tā sauktās "legālās narkotikas" ir bīstama, turklāt, grūti kontrolējama un ierobežojama sērga, jo šo augu maisījumu tirgoņi veikli spēj izmantot likuma nepilnības un tirgot tādas psihoaktīvas vielas, kuru izgatavošanu, iegādāšanos vai izplatīšanu valsts vēl nav paspējusi aizliegt vai ierobežot. Tādēļ nepieciešami grozījumi likumos, kas ievērojami paātrinātu valsts spējas reaģēt uz jaunu psihoaktīvo vielu nonākšanu tirdzniecībā un nodrošinātu, ka šo veselībai un dzīvībai bīstamo augu maisījumu tirgotāji par savu rūpalu saņem sodu," norāda Judins.

"Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdien Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību", paredzot Slimību kontroles un profilakses centram tiesības apturēt nereģistrētu psihoaktīvo vielu uzglabāšanu, izgatavošanu un tirdzniecību.

Šie grozījumi neparedz atbildību par aizlieguma neievērošanu, savukārt piedāvātie grozījumi APK šo problēmu atrisinātu, norāda Judins.

Deputāts ir pārliecināts, ka šie grozījumi, līdz ar Saeimas nule pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību", ļaus daudz efektīvāk apkarot jaunu, oficiālajos sarakstos neiekļautu psihoaktīvo vielu - tā dēvēto augu maisījumu nonākšanu brīvā apritē.

Grozījumi APK paredz, ka fiziskās un juridiskās personas var sodīt ar naudas sodu par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturošo izstrādājumu, kuru aprite aizliegta vai ierobežota ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu,  izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!