Foto: stock.xchng
Jūlijā izķēmotas 29 ar Latvijas uzņēmumiem, organizācijām un mācību iestādēm saistītas mājaslapas, informēja "Datoru drošības tehnoloģiju" mārketinga direktors Valdis Šķesters.

15 no izķēmotām lapām tika uzturētas Latvijas interneta resursos, deviņas Nīderlandē, trīs ASV un pa vienai Lielbritānijā un Austrijā, kur lapas "mājoja" nomātos serveros ar Latvijas domēna adresi ".lv"

Izķēmošanas pamanītas no 3.jūlija līdz 31.jūlijam, un daļa lapu, arī tādas, kurām uzbrukts mēneša vidū, vēl nedarbojas. Tā, piemēram, kāda uzņēmuma mājaslapa "roskredit.eby.lv", kas izķēmota 3.jūlijā, vēl atradās hakera "Saudi Hack" varā un rādīja mirgojošu uzrakstu "Hacked" (uzlauzta), kā arī vēstījumu angļu valodā no hakera.

Savukārt starptautiskā riepu ražotāja un tirgotāja "Bridgestone" Latvijas mājaslapu "www.bridgestone.lv" greznoja kādas glītas aziātiska izskata sievietes fotogrāfija un vēstījums, ka lapu izķēmojuši "indonēzieši".

Starp jūlija izķēmošanas upuriem bija konsultantu uzņēmums "Leilands un Putnis", sporta braucamrīku interneta veikals "Sport & Bike", Rīgas Juridiskā augstskola, tās studentu organizācija un citi.

Jau ziņots, ka mājaslapu masveidu izķēmošanas veic hakeri, lai varētu lielīties un izklaidēties. Šādi incidenti atšķiras no kibernoziedznieku uzbrukumiem, kuri parasti maskējas, lai nepamanīti zagtu datus vai lai "zombētu" sava upura serveri vai datoru krāpnieciskiem nolūkiem, ļaundabīgas programmatūras tālākizplatīšanai vai surogātpasta sūtīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!