Foto: LETA
Zāļu valsts aģentūra (ZVA) izvērtējusi gados jaunās skolotājas nāvi, kura nomira 40 dienas pēc Covid-19 vakcinācijas noslēgšanas. Izvērtēšanā nav konstatēti pamatoti pierādījumi par vakcinācijas tiešu cēlonisku saistību ar pacienta nāvi, portālam "Delfi" apliecināja ZVA.

Jau ziņots, ka jūlija otrajā pusē sociālajos tīklos strauji izplatījās ziņa, ka esot mirusi kāda 30 gadus veca skolotāja, kuras nāve tika sasaistīta ar vakcināciju pret Covid-19.

Kā izpētīja portāls "Delfi", šī ziņa sākotnēji izplatīta sociālās vietnes "Telegram" ar izglītības sektoru saistītā domubiedru grupā, kurā pulcējas arī vakcinācijas pretinieki un Covid-19 noliedzēji. Tālāk tā izplatīta arī "Facebook". Ar šo ziņu "Telegram" bija dalījies arī draudzes "Kristus pasaulei" mācītājs Mārcis Jencītis, kurš jau iepriekš izplatījis maldinošu informāciju par Covid-19.

Kā skaidro ZVA pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece, jaunās sievietes nāves iestāšanās ticami saistāma ar citu lietoto medikamentu, kura lietošanas instrukcijā iekļauta informācija par nopietnām blakusparādībām, piemēram, venozu trombemboliju vai plaušu emboliju.

Medikamenta lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā norādīts, ka venozā trombembolija var būt letāla 1–2% gadījumu.

ZVA uzsver, ka pacienta veselības dati, tostarp informācija par ikdienā lietotajām zālēm, ir sensitīvie dati, kurus aizsargā Vispārīgā datu aizsardzības regula. Līdz ar to ZVA bez tuvinieku piekrišanas nevar atklāt, kādu medikamentu sieviete ir lietojusi.

Ziņojumu par jauno sievieti izvērtēja ZVA izveidotā multidisciplinārā ekspertu komisija, kurā piedalījās arī ZVA, Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības inspekcijas, Imunizācijas valsts padomes, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas institūta speciālisti un atbilstošās medicīnas jomas ārsti speciālisti – anesteziologs-reanimatologs, kardiologs, reimatologs, hematologs, infektologs-hepatologs un neatliekamās medicīnas ārsts.

Aģentūrā atkārtoti uzsver, ka saskaņā ar Covid-19 vakcīnu pirmsreģistrācijas izpēti un informāciju, kas saņemta pēc reģistrācijas, kad vakcīnas tiek lietotas ļoti plašam vakcinēto personu lokam, nav datu par Covid-19 vakcīnu lietošanas cēlonisku saistību ar pēkšņas nāves risku. Informācija par visām identificētām iespējamām blaknēm tiek regulāri atjaunināta un nekavējoties atspoguļota šo vakcīnu zāļu aprakstos un lietošanas instrukcijās.

"Lai arī publiski izskan, ka cilvēki par kuriem ziņots ir bijuši pilnīgi veseli, padziļināti vērtējot gadījumus un ievācot papildus datus, šī informācija bieži neapstiprinās. Jāņem vērā, ka cilvēki parasti neatklāj publiski savas veselības problēmas," atgādina ZVA.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma ticama cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!