Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

14. Saeimai ir jābūt reformu Saeimai, Ministru kabinetam ir jābūt reformu valdībai, jums jāaptur atpakaļslīdēšana, kas aizsākās jau 12. Saeimā, uzrunā deputātiem 14. Saeimas pirmajā sēdē uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Uzrunā deputātiem Valsts prezidents norādīja, ka 14. Saeima savu darbu sāk krīžu laikā – kad Krievija iebrukusi Ukrainā, aug energoresursu cenas, aug inflācija, nekur nav pazudusi arī Covid-19 pandēmija utt.

"Jums nāksies dzēst ne vienu vien krīzes ugunskuru," uzsvēra Levits un piebilda, ka krīzei ir jābūt laikam, kad īstenot reformas. "14. Saeimai ir jābūt reformu Saeimai, Ministru kabinetam ir jābūt reformu valdībai, jums jāaptur atpakaļslīdēšana, kas aizsākās jau 12. Saeimā. Pēc četriem gadiem Latvijai ir jābūt drošākai, konkurētspējīgākai un labāk pārvaldītai," pauda Valsts prezidents.

Uzrunā 14. Saeimas deputātiem Levits arī iezīmēja, viņaprāt, trīs stratēģiski svarīgas jomas, ar kurām būs jāstrādā nākamajai Saeimai un valdībai.

Pirmā joma ir izglītība. Pēc Levita domām, Latvijai ir nepieciešami izglītoti cilvēki, kas ir konkurētspējīgi pasaulē un izjūt piederību Latvijai, latviešu valodai un kultūrai, jo "latviskums mūs padara vienreizējus citu valstu vidū".

Valsts prezidents mudināja domāt par izglītības un zinātnes jautājumiem, kas "30 gadus parādās partiju priekšvēlēšanu programmās, bet uz priekšu kust grīļīgi". Levits norādīja uz skolotāju trūkumu tādās jomās kā dabaszinātnes un latviešu valoda, tāpat nepieciešams ātri sakārtot skolu tīklu. Levits sagaida, šīs Saeimas sasaukuma laikā tiks panākts izglītības un zinātnes izrāviens.

Otrā joma, ko Levits izcēla, bija ekonomika, kur patlaban pirmais uzdevums ir nodrošināt enerģiju. Viņa vērtējumā, līdzšinējā valdība enerģētikas jomā ir paveikusi daudz, tomēr saglabājas virkne izaicinājumu – fiziski nodrošināt gāzi, kā palīdzēt cilvēkiem un uzņēmumiem augsto energoresursu cenu laikā utt.

Tāpat Levits rosināja domāt par pāreju uz atjaunīgajiem energoresursiem, kas, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, norit gausi. Viņš pauda šaubas, vai Latvijai tiešām ir mazāk iespēju iegūt enerģiju no vēja un saules, nekā Lietuvai un Igaunija, kuras šajā jomā apsteidz Latviju.

Savukārt trešā Levita izceltā stratēģiskā joma ir drošība, kas balstās uz trim pīlāriem – drošība pret ārējiem apdraudējumiem, iekšējā drošība un civilā aizsardzība. Viņš uzsvēra, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) gadu gaitā ir nostiprināti priekšzīmīgi, turklāt NATO līmenī mūsu valsts karavīru kvalifikācija tiek augstu vērtēta.

Valsts prezidents uzsvēra, ka tagad nepieciešams palielināt NBS kaujas spējas, tāpēc viņš aicināja 14. Saeimu ātri pieņemt valsts aizsardzības dienesta regulējumu. "Ārējā drošība ir atkarīga no Latvijas iesaistes NATO un Eiropas Savienībā," brīdināja Levits.

Pievēršoties 14. Saeimai, Levits norādīja, ka šajā Saeimas sasaukumā pirmo reizi ir ievēlēta trešdaļa deputātu, kas bijis līdzīgi kā 13. Saeimā. Levits norādīja, ka arī 15. Saeimā nomainīsies divas trešdaļas deputātu.

"Tas ir labs atgādinājums, lai jūs četrus gadus strādātu koncentrēti un atbildīgi, lai 2026. gadā šīs Saeimas pēdējā sēdē jūs varētu sev un sabiedrībai teikt, ka esam paveikuši ko tādu, kas valstij nācis par labu," pauda Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!