Pēc nepilna mēneša, 22.jūnijā Esplanādē plānots atklāt pulkveža Oskara Kalpaka pieminekli, portālu "Delfi" informēja Kalpaka pieminekļa fonda pārstāve Inese Libere.
Šobrīd notiek pieminekļa būvniecība, kā arī laukuma labiekārtošanas darbi.

Pieminekļa aprises jau ir pavisam skaidras – šobrīd ir sākta pieminekļa akmens daļu montāža uz vietas Esplanādē un uzraksta gravēšana pieminekļa akmens virsmā, kas ir pēdējais posms pieminekļa izveidē, informē Kalpaka pieminekļa fonda valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Pulkveža Oskara Kalpaka piemineklī iegravēs Andreja Eglīša dzejas vārdus "Ko varu vēl tev, Tēvzeme, Par sirdi vairāk dot…".

Kalpaka pieminekļa fonda pārstāve informē, ka līdz Esplanādei jau nogādātas pieminekļa akmens daļas un nedēļas nogalē tiks atvesta arī metāla zobena smaile ar Kalpaka portretu, kas acu skatam būs slēpta līdz pat atklāšanas dienai. Pēc visu pieminekļa daļu nogādāšanas Esplanādē sāksies intensīvs darbs, lai tās savienotu vienotā ansamblī.

Pieminekļa un laukuma autori ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis. Pieminekļa devīze ir "Pret straumi", un tajā ir simboliski attēlota zobena smaile, kas sašķeļ naidīgo straumi.

Libere norāda, ka Kalpaka piemineklis tiek celts par tautas saziedotiem līdzekļiem. Līdz šim aptuveni 133 000 latu Kalpaka piemineklim ir saziedojušas studentu akadēmiskās mūža organizācijas, atsevišķi cilvēki, pat skolnieki. Lai pabeigtu pieminekļa būvniecību, Kalpaka pieminekļa fonds pērnā gada novembrī sāka īpašu informatīvu ziedojumu vākšanas akciju, kuras mērķis bija savākt atlikušos 40 000 latu. Šobrīd ziedojumu ceļā vēl jāiegūst nepilni 7 000 latu. Kalpaka pieminekļa fonds turpina vākt līdzekļus pieminekļa būvniecības pabeigšanai.

Pieminekļa laukuma izveidošanas un labiekārtošanas izdevumus sedz Aizsardzības ministrija un Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!