Piektdien jūras piekrastē pie Duntes tika atrasts miris vairāk nekā desmit metrus garš valis, kuru plāno transportēt krastā, lai izpētītu viņa nāves iemeslus. Lai gan vaļi dažreiz ieklīst Baltijas jūrā, pēdējo gadu desmitu laikā pie Latvijas krastiem vaļi nav redzēti.
Vides ministrs Raimonds Vējonis portālam "Delfi" pastāstīja, ka šis, visticamāk, ir kuprvalis. Vaļi dzīvo siltajos Atlantijas ūdeņos, bet dažreiz ieklīst arī Baltijas jūrā, lai barotos, stāstīja Vējonis. Viņš atzina, ka vaļi ir bijuši izskaloti Baltijas jūras krastā, bet ne Latvijā.

Mirušais valis tiks nogādāts Latvijas Lauksaimniecības universitātē pētniecisko darbu veikšanai, par to operatīvi ir vienojusies Vides ministrija un Pārtikas un Veterinārais dienests, informēja Valsts vides dienests.

Mirušais dzīvnieks ar Jūras spēku palīdzību tiks nogādāts krastā, kur savukārt ir organizēts transports un pacēlāji, lai nodrošinātu tā pārvešanu uz Jelgavu. Ir lūgts arī atbalsts no Iekšlietu ministrijas jautājumā par konvoja nodrošināšanu, ņemot vērā kravas lielos gabarītus.

Jelgavas Lauksaimniecības universitātes speciālisti sadarbībā ar Pārtikas un Veterināro dienestu veiks visas nepieciešamās analīzes, lai noteiktu vaļa nāves cēloņus un apstākļus.

Vēlmi saņemt dzīvnieka skeletu ir izteicis Latvijas Dabas muzejs, kura iespēju robežās tiks respektēta.

1976.gada 12.augustā, Rīgas jūras līcī pie Kauguriem tika izskalots finvalis, kura identificēšanā un eksponātu ievākšanā pirms 30 gadiem piedalījās arī Latvijas Dabas muzeja speciālisti - Anatolijs Beļajevs un Igors Stolbovs.

Finvalis ir otrs lielākais vaļveidīgo pārstāvis. Pats lielākais ir zilais valis, kas var sasniegt pat līdz 40 metru garumu. Liecības par finvaļa nokļūšanu Rīgas jūras līcī glabā arī Latvijas dabas muzejs. Muzejā ir aplūkojami 5 šī vaļa muguras skriemeļi, ragvielas plātne, kā arī formalīna šķidrumā saglabāts acs ābols, kuru Latvijas Dabas muzejam dāvināja akadēmiķa Jāņa Stradiņa dēls Pauls Stradiņš.

Kā liecina literatūra, izskalotais finvalis bija aptuveni 1-2 gadus vecs tēviņš, kas spriežot pēc rētas uz galvas un spurām bija gājis bojā sadursmē ar kādu kuģi. Ķermeņa garums tam bija 14 metri, muguras spuras garums 36 centimetri un astes spuras platums bija 2,6 metri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!