Foto: F64

Latvijas Jūras akadēmija (LJA) līdz šā gada 31. oktobrim tiks nodota Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU), kur akadēmija turpinās pastāvēt kā RTU struktūrvienība, otrdien lēma Ministru kabinets.

Valdība otrdien, 5. jūlijā, pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojumu par LJA reorganizāciju.

Paredzams, ka RTU pārņems un īstenos LJA akreditētās studiju programmas, darba tiesiskās attiecības ar akadēmijas akadēmisko un vispārējo personālu, pārņems akadēmijas saistības.

RTU tiks nodota LJA Jūrskola, kas šobrīd ir akadēmijas struktūrvienība un turpinās darboties kā LJA struktūrvienība.

RTU izstrādājot jauno Satversmi noteiks tajā jaunu struktūru, iekļaujot tai nodotās jūrniecības iestādes – LJA, Jūrskolu un Liepājas Jūrniecības koledžu. Rīkojums par Liepājas Jūrniecības koledžas reorganizāciju tiks atsevišķi virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Plānots, ka IZM izveidos LJA reorganizācija komisiju, kā arī norādīs reorganizācijas komisijai veicamos uzdevumus. Viens no būtiskākajiem reorganizācijas komisijas uzdevumiem būs gadījumā, ja veidosies riski reorganizācijas plāna neizpildei, nekavējoties par to informēt ministriju atbilstošai tālākai rīcībai. Reorganizācijas komisijas locekļu iesaiste komisijas darbā notiks atbilstoši pārstāvētās institūcijas ekspertīzes jomai. Satiksmes ministrijas pārstāvis tiks iesaistīts darbā pie jautājumiem, kas saistīti ar studiju programmām un mācību programmām.

IZM pauda pārliecību, ka LJA reorganizācija pavērs iespējas koncentrēt studiju programmu īstenošanas resursus un īstenot vienotu studējošo, tostarp ārvalstu studentu piesaistes politiku. Veidojot sinerģijas starp studiju programmu pēctecību tiks paplašinātas izglītības turpināšanas iespējas nākamajā studiju līmenī, tostarp izmantojot RTU studiju programmu piedāvājumu – iekļaujot jūrniecības nozarei atbilstošu starpdisciplināru studiju moduļu piedāvājumu.

"Iekļaujot akadēmiju RTU sastāvā, tiks veicināta Latvijas jūrniecības izglītības stabilitāte un ilgtspēja, jaunā normatīvā regulējuma ietvaros, akadēmija varēs koncentrēties uz kvalitatīvu studiju nodrošināšanu nozares vajadzībām. Akadēmijai būs iespēja izmantot RTU identitāti, infrastruktūru, informācijas tehnoloģijas resursus, datu bāzes, bibliotēkas, ēkas un telpas. Kā arī akadēmijā studējošajiem tiks nodrošināta iespēja izmantot dienesta viesnīcu, iesaiste dažādās akadēmiskās, pētnieciskās, sociālās, saliedēšanas, mobilitātes, sporta un citās aktivitātēs, dalību projektos u.c.," norāda IZM.

Ministrijā arī uzsver, ka reorganizējot LJA, tiks saglabātas un respektētas jūrniecības izglītības vēsturiskās tradīcijas, akadēmijas identitātes pazīmes.

LJA integrācijas RTU ekosistēmā mērķis ir augstākās izglītības un zinātniskās pētniecības efektīvāka īstenošana un attīstīšana Latvijā jūrniecības jomā, nodrošinot mūsdienu starptautiskās attīstības tendencēm atbilstošu, augstas kvalifikācijas speciālistu pieejamību Latvijas vajadzībām, kā arī saglabājot un attīstot akadēmijas absolventu konkurētspēju jūrniecības starptautiskajā darba tirgū.

Jau vēstīts, ka 2021. gada vasarā spēkā stājās grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, tādējādi mainot augstākās izglītības sistēmas pārvaldību, dalot augstskolas pēc jauniem kritērijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!