Foto: RIA Novosti/Scanpix
Jūras spēki svētdien, 24. janvārī, atraduši cauruli, kas decembra beigās pazuda, kad Būtiņģes terminālī tika konstatēta naftas noplūde.

Caurule nogādāta atpakaļ terminālī – naftas noplūde no tās nav notikusi, portālu "Delfi" informēja Jūras spēku pārstāve Līva Vieta.

Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Rīga) 24. janvārī saņēma informāciju no kuģa "Anita Hagedorn", ka Liepājas ostā dreifē nezināms objekts.

Pēc šīs ziņas MRCC Rīga nekavējoties devās uz notikuma vietu un informēja part to arī Valsts vides dienestu.

Kad patruļkuģis P-06 "Cēsis" devās pēc pazudušās caurules, jau bija iestājusies tumsa, tāpēc kuģis izmantoja nakts redzamības kameras, lai varētu cauruli atrast.

Naftas noplūde nenotika, lai gan, patruļkuģim apsekojot cauruli, tika pamanīts, ka tās gali nav noslēgti, kā arī caurule sastāv no vairākiem posmiem.

Lai vairākas nedēļas meklēto cauruli nogādātu Būtiņģes naftas terminālī, patruļkuģis cauruli pievienoja velkoņa "TAK-7 " buksēšanas tauvai.

Jau ziņots, ka pērnā gada nogalē MRCC Rīga saņēma informāciju no Lietuvas MRCC Klaipeda, ka Būtiņģes naftas terminālī notikusi naftas noplūde un tās produkti virzās uz Latvijas ūdeņiem.

Pēc noplūdes MRCC Rīga steidzīgi norīkoja patruļkuģi P-08 "Jelgava", kas devās uz Latvijas un Lietuvas jūras robežu, lai novērotu situāciju saistībā ar naftas noplūdi Lietuvā. Foto, kā notika meklēšana, pieejami šeit.

Dienu pēc informācijas saņemšanas par naftas noplūdi, 29.decembrī, naftas piesārņojums vairs netika konstatēts.

Tiesa, bažas bija par pazudušo cauruli, jo tajā varēja būt pusotra tonna naftas produktu.

Kā informēja Veita, tad viens no Jūras spēku uzdevumiem ir nodrošināt ekoloģisko uzraudzību un likvidēt jūrā notikušo avāriju sekas, tajā skaitā novērst naftas produktu piesārņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!