Foto: LETA

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs nav pieteicis savu kandidatūru konkursā uz KNAB priekšnieka amatu, jo neredz valsts amatpersonu vēlmi cīnīties pret korupciju, to Jurašs pavēstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu".

Bijušais KNAB darbinieks atzina, ka nekad īsti nav nopietni domājis par kandidēšanu uz KNAB vadītāja krēslu vairāku apsvērumu dēļ, un kā galvenais no šiem apsvērumiem esot tas, ka viņš nesaskata valstī sistemātisku vēlmi cīnīties pret korupciju. Pēc Juraša teiktā, šādas vēlmes nav ne politiķiem, ne ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Tieši ģenerālprokuroram Jurašs veltīja skarbu kritiku, apgalvojot, ka pats bijis liecinieks tam, kā Kalnmeiers nostājies pret vairākām personām, kuras mēģinājušas cīnīties ar korupciju, tai skaitā pret Jutu Strīķi un kādreizējo tieslietu ministru Jāni Bordānu. "Neesmu no ģenerālprokurora jutis ne mazāko vēlmi sadarboties valstiski nozīmīgo krimināllietu izmeklēšanā," sacīja Jurašs, piebilstot, ka Kalnmeiers "īpaši naidīgi" izturas pret tiem, kuri cenšas pierādīt augstākā līmeņa koruptīvos gadījumus.

Jurašs apšauba savas izredzes nonākt KNAB vadītāja krēslā pat tad, ja viņš būtu pieteicies amata konkursā un tiktu līdz Saeimas balsojumam. Bijušais KNAB darbinieks pauda neticību, ka tie paši Saeimas deputāti, kas vēl nesen pieņēma viņa kritizētos KNAB likuma grozījumus, tagad viņu varētu apstiprināt biroja priekšnieka amatā.

Kā ziņots, otrdien noslēdzās pieteikšanās konkursā uz KNAB priekšnieka amatu. Valsts kanceleja šajā konkursā pieteikušos pretendentu skaitu pagaidām neatklāj, taču zināms, ka savas kandidatūras uz KNAB vadītāja krēslu pieteikušas vismaz četras personas – pašreizējais biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, kādreizējais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Rihards Bunka.

Konkursa komisija uz pirmo sēdi sanāks nākamnedēļ, 19.septembrī, kad arī sagaidāma lielāka skaidrība par konkursā saņemtajiem pieteikumiem. Konkursa pirmās kārtas otrā sēde paredzēta 28.oktobrī, savukārt 1.novembris ir termiņš, kad Ministru kabineta mājaslapā tiek publicēta informācija par pretendentiem, kurus konkursa komisija virza dalībai konkursa otrajā kārtā.

Konkursa komisija uz otrās kārtas pirmo sēdi sanāks divas dienas – 3. novembrī un 4. novembrī. Otrā sēde norisināsies 9. novembrī, bet trešā sēde – 10.novembrī. Pēc tam piecu darba dienu laikā komisijas vadītājam pēc komisijas lēmuma pieņemšanas rakstiski jāinformē pretendenti un Ministru prezidents par pieņemto lēmumu.

Pašreizējā KNAB priekšnieka Streļčenoka pilnvaras šajā amatā beigsies 17. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!