Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ieguvums būtu priekšnieka amatā redzēt savu cilvēku un nepieļaut nezināmu domu gigantus ar nesaprotamām idejām, atzina viena no pretendentēm uz biroja priekšnieka amatu - KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča.

Uz KNAB priekšnieka amatu pretendē vēl divi biroja darbinieki - KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, taču Jurča konkurenci savu kolēģu vidū nesaskatot. Viņa būšot tikai priecīga, ja kāds no KNAB kolēģiem vinnēs šo konkursu.

Jurčas uzdevums esot vinnēt pārējos tālāk izvirzītos kandidātus - bijušo iekšlietu ministru un galveno valsts notāru, tagadējo SIA "Pireja" juridisko pārstāvi un SIA "Park&fly easy" valdes priekšsēdētāju Māri Gulbi, kā arī bijušo Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītāju, pašlaik SIA "Biznesa un juridiskā prakse" īpašnieku, konsultantu loģistikā, transporta un dzelzceļa risinājumos, kā arī robežšķērsošanas un nodokļu jautājumos Kalvi Vītoliņu, bet ar saviem kolēģiem viņai esot ļoti labas attiecības un neviens nevienu nekonkurē.

Ja Jurča tiktu iecelta KNAB priekšnieka amatā, nekādus jauninājumus un radikālus soļus neveiktu. "Es paliktu pie tradicionālām vērtībām, pilnveidojot un uzlabojot jau iestrādātās idejas, kas iekļautas arī politikas plānošanas dokumentos," sacīja Jurča. Viņa vēlētos dot iespēju strādāt tiem profesionāļiem, kuri patlaban strādā KNAB. "Atbalstīt, palīdzēt, netraucēt profesionālajā darbā, noņemt birokrātisko slogu no šiem darbiniekiem," tie ir Jurčas mērķi, kā vadīt biroju. "Būt labam kolēģim un atbalstīt mērķtiecīgi virzītu cilvēku darbu," atzina Jurča.

Vaicāta, vai nebūtu grūtību strādāt par priekšnieci ar kolēģiem, kuri patlaban vada biroju, Jurča skaidri atbildēja, ka nekādu sarežģījumu šajā jautājumā nebūtu. Viņa ļoti labi saprotas ar visiem kolēģiem un vienmēr respektējot godīgus un gudrus cilvēkus. Ja viņa būtu KNAB vadītāja, tad darītu visu, ko var izdarīt priekšnieks, lai viņa padotie darbinieki pēc iespējas efektīvāk virzītos uz noteiktajiem mērķiem.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka amata konkursa otrajā kārtā turpinās vērtēt piecus pretendentus.

Otrajā kārtā pretendentiem jau būs rakstiski jāatbild uz komisijas sagatavotiem četriem jautājumiem par biroja un priekšnieka kompetencēm. Notiks arī intervija, kuras laikā būs jāsniedz vīzija par biroja darbību un jāatbild uz komisijas jautājumiem. Katrs komisijas loceklis individuāli sniegs vērtējumu katram pretendentam, un uzvarēs tas, kurš būs saņēmis lielāko punktu skaitu.

Plānots, ka otrās kārtas rakstu darbs notiks 25.oktobrī un intervija 26.oktobrī, kad arī tiks paziņoti konkursa rezultāti. Tālāk jau premjera kompetencē būs šī jautājuma iekļaušanas valdības darba kārtībā, kas provizoriski varētu būt 8.novembrī. Gala lēmumu gan tāpat pieņems Saeima.

Uz KNAB vadītāja amatu bija pieteikušies arī - Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra informācijas tehnoloģiju drošības administrators Gunārs Bērziņš, advokātu biroja "Liepiņš un partneri" zvērināts advokāts, nodibinājuma "Korporatīvo juridisko risinājumu un pētījumu palāta" valdes priekšsēdētājs un Juridisko risinājumu un pētījumu palātas šķīrējtiesas priekšsēdētājs Armands Stumbergs, pašreizējais detektīvaģentūras "Musa International" vadītājs jurists Gunārs Cāzers, Juridiskās koledžas pasniedzēja Ruta Mekša, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta Tiesvedības nodaļas juriskonsults Kristaps Sautiņš, SIA "P-Kolada" dalībnieks, SIA "Adhs juridiskie un apdrošināšanas pakalpojumi" dalībnieks un SIA "Jurisconsultus" dalībnieks Jānis Uzulēns, bezdarbnieks Aivars Bauers, Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta eksperts Vladislavs Bautris.

Konkursa otrajā kārtā padziļināti tiks vērtēta kandidātu pieredze un kompetence. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt uz Ministru kabinetu apstiprināšanai, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!