Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (JL) un Zviedrijas pārstāvis Anders Eriksons panākuši vienošanos, kas paredz, ka Rīgas Juridiskā augstskola (RJA) turpmāk būs Latvijas Universitātes (LU) akadēmiski autonoma struktūrvienība.
Kā informēja ministres preses sekretāre Sanda Purviņa, abas puses ir gandarītas, ka ir izdevies panākt optimālu risinājumu, kas fiksēts nodomu protokolā. Šī vienošanās vēl jāapstiprina abu valstu valdībām.

Vienošanās panākta, sarunās piedaloties Latvijas Ārlietu ministrijas un Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka IZM darba grupa izvērtēja četrus RJA reorganizācijas variantus: RJA pastāvēšanu kā autonomai izglītības iestādei, apvienošanu ar Rīgas Ekonomikas augstskolu, pievienošanu neatkarīgas juridiskas personas statusā LU un RJA darbības pārtraukšanu.

Izvērtējot RJA līdzšinējo darbību un dibinātāju pausto gatavību turpmāk atbalstīt to finansiāli, tika konstatēts, ka RJA darbībai kā autonomai iestādei nav ekonomiskā pamata un vienīgā iespēja, kā saglabāt tās vārdu, studiju programmas un mācībspēku kvalitāti, ir apvienošana ar kādu Latvijas augstskolu.

LU iepriekš pauda apņēmību pārņemt RJA līdz ar aizdevuma atmaksu, taču to varētu uzsākt ne ātrāk kā pēc trīs gadiem, kad būtu veikta RJA darbības pārstrukturizācija. Tādēļ pirmajos trīs gados kredīta pamatsummas un procentu atmaksai būtu nepieciešama Latvijas valdības dotācija miljons latu apmērā, saglabājot arī ikgadējo dotāciju pašreizējā - 155 000 latu - līmenī.

Pievienojot LU, tiktu saglabāts RJA nosaukums, akadēmiskā neatkarība, iespēja piesaistīt galvenokārt Baltijas valstu un tuvākā reģiona studējošos un mācībspēkus. Nozīmīgs kvalitatīvs ieguvums būtu citu starptautisko projektu akadēmiskā potenciāla pievienošana. Studentu skaits pirmajos trīs gados tiktu palielināts līdz 150, turpmākajos gados - līdz 250, iepriekš norādīja LU pārstāvji.

Iepriekš RJA studenti Druvietei, augstskolas reorganizācijas darba grupai, finanšu ministram Oskaram Spurdziņam (TP), RJA rektoram un Rīgas Ekonomikas augstskolas rektoram nosūtīja vēstuli, kurā norādīja, ka atbalsta RJA apvienošanu ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Studenti uzsvēra, ka LU galvenokārt ir ieinteresēta iegūt RJA ēku, kas atrodas Alberta ielā, un uztver RJA programmu kā konkurentu. Apvienojoties ar LU, tikšot zaudēti augsti kvalificētie mācību spēki un RJA kļūšot par "vietējas nozīmes augstskolu".

RJA ir bezpeļņas organizācija, kurā Zviedrijas valdībai pieder 51% īpašuma daļu, Latvijas valdībai - 25%, bet SIA "Sorosa fonds - Latvija" - 24% īpašuma daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!