Foto: LETA
Sabiedrības viedoklis par juristiem un mūsu darbību nav bijis tas labākais, atklājot konferenci "Tiesu procesu efektivizācija", šodien sacīja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga.

Fakultātes dekāne turpināja, ka līdz ar to nevar ignorēt faktu, ka sabiedrības viedoklim ir nozīme, atzīstot, ka zināma atbildība jāuzņemas pašiem juristiem. Viņa turpināja, ka maksātnespējas jomā arī tiek dzirdēti pārmetumi tieši juristiem, bet tieši tāpēc ir jāskaidro juristu, advokātu pozīcija. "Ja reiz skaidrosim, gala rezultātā kāds mūs sadzirdēs un pieņems," rezumēja dekāne.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs piekrita, ka maksātnespējas process patlaban ir "topā" esošā tēma, kas nepazūd no mediju pirmajām slejām. Tomēr arī viņš izteicās, ka pastāv diezgan neprecīzs priekšstats par to, kā maksātnespējas procesi darbojas praksē un kas ir atbildīgs par konkrētām lietām tajos.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka Tieslietu ministrijas iesniegtā koncepcija attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem paredz pastiprināt Maksātnespējas administrācijas lomu maksātnespējas procesa administratoru pārraudzībā.

Kā ziņots, šodien LU notiek ikgadējā konference "Tiesu procesa efektivizācija", kas šogad veltīta maksātnespējas procesa jautājumiem. Konferencē aktuālie jautājumi maksātnespējas procesā tiks skatīti trīs sekcijās, pirmkārt, juridiskās ētikas un disciplinārās atbildības sekcijā, diskutējot par maksātnespējas procesa administratoru, tostarp advokātu, pielīdzināšanu valsts amatpersonām. Sekciju vadīs zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Krimināltiesību sekcijā tiks analizēts, vai ir izmantotas visas iespējas kriminālprocesā saistībā ar maksātnespējas problēmām. Sekciju vadīs zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs.

Savukārt civiltiesību sekcijā tiks diskutēts par tiesas pārbaudes apjomu tiesiskās aizsardzības procesā un maksātnespējas procesā kā efektīvu tiesību aizsardzības instrumentu civilprocesā. Šo sekciju vadīs zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!