Foto: LETA

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti negatīvi vērtē tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) lēmumu rosināt atbrīvot no amata Datu valsts inspekcijas (DVI) vadītāju Signi Plūmiņu.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Inese Lībiņa-Egnere (V) norādīja, ka Rasnača rīcība ir ļoti dīvaina un ka viņa no tieslietu ministra sagaidītu objektīvu pamatojumu, nevis atsaukšanos uz trīs gadus vecas vēstules informāciju. Rasnača solis rada neizpratni, jo Plūmiņa bija tieši tā amatpersona, kura atbilstoši reaģēja uz situāciju ar cietušās meitenītes personas datu publisku pieejamību, norāda Lībiņa-Egnere.

Politiķe pauž, ka līdzšinējā sadarbība ar DVI vadītāju ir bijusi lieliska un ka Plūmiņas atbrīvošana no amata varētu radīt problēmas datu aizsardzības jomā.

Arī Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Elksiņš (S) ļoti kritiski vērtē Rasnača rosinājumu par DVI vadītājas atbrīvošanu no amata. Elksniņš pastāstīja, ka vakar tikās ar Plūmiņu pēc tam, kad publiski kļuva zināms, ka UR pieejams dokuments ar cietušās meitenes vārdu. Līdz tikšanās laikam neviens no Tieslietu ministrijas (TM) pie Plūmiņas nebija vērsies saistībā ar šo situāciju, norāda Elksniņš.

Deputāts uzsver, ka inspekcijas vadītāja bija vienīgā TM sistēmā, kas šajā situācijā rīkojusies, kamēr ministrs baidījās un meklēja sev attaisnojumus. "Kā viņam nav kauna?" retoriski vaicāja Elksniņš.

Tieslietu ministrs norādījis, ka Plūmiņas atbrīvošana nav saistīta ar publiski pieejamiem cietušās meitenītes datiem, taču Lībiņa-Egnere apšauba, ka rīkojums par DVI vadītājas atbrīvošanu no amata nav saistīts ar šo gadījumu.

Kā ziņots, valdība 8. septembrī lems par DVI vadītājas Plūmiņas atbrīvošanu no amata, liecina valdības darba kārtība.

Pamatojumā tiek norādīts, ka Plūmiņa neesot nodrošinājusi pietiekamu iekšējo kontroli pār normatīvo aktu aktualizāciju, līdz ar to pastāv normatīvo aktu nepareizs piemērošanas risks un risks, ka plānošanas dokumenti netiek pietiekami koordinēti, nenodrošinot plānoto darbību pēctecību.

Tieslietu ministrs Rasnačs, izvērtējot Plūmiņas darbību, konstatējis, ka Valsts kontrole 2012. gada vēstulē norādīja, ka Plūmiņa, pieņemot lēmumu par savu komandējumu izdevumu atlīdzināšanu, nav ievērojusi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktās prasības.

Plūmiņa sarunā norādīja, ka viņa ir bijusi informēta par šādu tieslietu ministra lēmumu, tomēr nav zinājusi, ka tas jau nākamnedēļ tiks iekļauts valdības darba kārtībā. Tāpat pašreizējā DVI vadītāja nevarēja norādīt, kāds ir pamatojums šādam Rasnača lēmumam.

Ministrs norāda, ka nākamajos gados gaidāmas būtiskas izmaiņas datu aizsardzības regulējumā, līdz ar to būs nepieciešams nopietns darbs un izmaiņas DVI, tāpēc ministrs konkursa rezultātā vēlas redzēt nākamā DVI vadītāja vīziju par iestādes darbu. Rasnačs norāda, ka konkursā, protams, varēs pieteikties arī Plūmiņa.

Tāpat ministrs noraida, ka šis lēmums ir saistīts ar vakardienas ziņām par no seksuālās vardarbības cietušās meitenītes vārda publiskošanu, norādot, ka lēmums pieņemts agrāk.

Ministru kabineta protokollēmumā norādīts, ka, ievērojot tieslietu ministra priekšlikumu, saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu Plūmiņa no DVI direktora amata atbrīvojama ar 2016. gada 1. janvāri saistībā ar amata pilnvaru termiņa izbeigšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!