Foto: LETA

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) kopumā atbalsta sodu politikas pārskatīšanu par "aplokšņu algu" maksāšanu, skaidrojot, ka Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtie priekšlikumi komisijai vēl būs jāvērtē.

TM rosinājusi noteikt, ka par darba samaksas, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē, jeb "aplokšņu algas" izmaksāšanu fiziskai personai vai valdes loceklim būtu jāmaksā naudas sods no 140 līdz 2100 eiro.

Bērziņš norāda, ka pašreiz noteiktos sodus nevar vērtēt kā reālu šķērsli "aplokšņu algu" maksāšanai. Viņš pauž, ka iespējamās izmaiņas jāskata plašākā kontekstā, ņemot vērā arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ināras Pētersones aktualizēto jautājumu par negodīgu komercpraksi lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās.

Kā ziņots, ņemot vērā līdzšinējos kontroles pasākumos konstatētos pārkāpumus, lai samazinātu negodīgu komercpraksi lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, VID sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, biedrību "Auto asociācija" un Patērētāju tiesību aizsardzības centru ir sācis vairākas aktivitātes ar mērķi sakārtot lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietu darbību, informēja VID.

Jau vēstīts, ka TM skaidro, ka pašlaik administratīvais sods par grāmatvedības kārtošanas noteikumu neievērošanu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir no 70 līdz 430 eiro, kas ļauj nodokļu maksātājiem domāt, ka nepatiesa atalgojuma atspoguļošana grāmatvedības uzskaitē nav smags pārkāpums. Tāpēc, analizējot esošo regulējumu, tika secināts, ka tas nav pietiekams un nedod gaidīto pozitīvo rezultātu, proti, "aplokšņu algu" maksātāju skaits netiek ievērojami samazināts un darba algas izmaksu un attiecīgo maksājumu budžetā deklarēšana un maksāšana nenotiek patiesā apmērā.

Iesniegtais priekšlikums vēl būs jāskata Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!