Foto: AP/Sacanpix/LETA

Kādas vēl partnerattiecības? Viss ir kārtībā – lai nodrošinātos pret nelaimes brīžiem īpašuma, veselības vai citās jomās, heteroseksuāli pāri var laulāties, bet homoseksuāli pāri, kuri Latvijā precēties nevar, var kārtot dažādas pilnvaras un slēgt līgumus. Tādi viedokļi publiski izskanējuši vairākkārt. "Šie cilvēki var iet pie zvērināta notāra slēgt līgumus. (...) Nav nekādu problēmu. Manuprāt, šīs problēmas pārspīlē cilvēki, kas nezina, ka šādas iespējas ir," 2014. gadā Latvijas Televīzijas "Rīta Panorāmā" sacīja toreizējais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA). Viņa pēctecis amatā Jānis Bordāns (JKP) mājaslapā "bordans.lv" rakstīja: "Jau šobrīd visi sadzīviskie jautājumi viendzimuma pāriem ir atrisināti citu likumu ietvaros."

Tiesa, šī raksta tapšanas laikā ministrs teikto nedaudz pārveidoja, kopš trešdienas vakara arī mājas lapā sakot, ka problemātiskās situācijas "ir risināmas," ne jautājumi "atrisināti" jomu regulējošo likumu ietvaros.

Cits viedoklis mēdz būt cilvēkiem, uz kuriem šis jautājums tieši attiecas, – šo pilnvaru un līgumu slēgšana esot sarežģīta, dārga un ne visu atrisina. Par problēmām turklāt stāsta ne tikai viendzimuma pāri, daudziem tās visbiežāk atklājas negaidīti un var skart arī tos, kuri ar kāzām nogaida, tām tieši gatavojas vai tādas nemaz neplāno. Piemēram, nelaulātais dzīvesbiedrs nomirst un dzīvesbiedrei jāšķiras no kopīgi gādātā dzīvokļa – to manto viņa tuvākie radinieki. Vai bērns pēkšņi saslimst, māte ir ārzemju komandējumā, bet bioloģiskais tēvs nav sasniedzams. Bērnu pie ārsta bez pilnvaras nevar vest mātes nelaulātais dzīvesbiedrs, kurš bērnu audzina. Arī sīkumos slēpjas nelabais: vai visi zina, ka gada laikā nedrīkst savai nelaulātajai otrai pusei pārskaitīt vairāk nekā 1425 eiro?

"Pat tad, ja ar desmitiem noslēgtu līgumu ar kopējām izmaksām vairāku tūkstošu apmērā būtu iespējams noformēt dzīvesbiedru attiecības līdz laulības juridiskam ekvivalentam – kas atļaušos apgalvot nav iespējams, – paliek jautājums, kādēļ ir pieauguši cilvēki, nodokļu maksātāji, kuriem ir uzlikts šāds slogs un tādi, kuriem šāda sloga nav?" portālam "Delfi" norāda publiciste Linda Curika, kura dzīvo nereģistrētās viendzimuma attiecībās un audzina bērnus. Maija beigās Saeimas Sociālo lietu komisija dienaskārtībā ievietoja jautājumu par dzīvesbiedru juridisku aizsardzību.

Šajā rakstā portāls "Delfi" izvēlējās četrus problēmu lokus, kas skar naudas pārskaitījumus un kredītus, mantojuma, veselības jomu un bērnu aprūpi, skaidrojot, kādas nereģistrētiem pāriem ir problēmas, kā pret tām nodrošināties un cik tas izmaksās.

1425 eiro. Vairāk gada laikā pārskaitīt nedrīkst


Ja pāris nav laulāts vai viņus nesaista radniecība līdz trešajai pakāpei (vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, vecāku brālis vai māsa, brāļu un māsu bērni), tad nedrīkst otram pārskaitīt gada laikā vairāk nekā 1425 eiro. Ja, piemēram, nelaulātais dzīvesbiedrs pārskaita vairāk, tad jāmaksā nodoklis 23% apmērā no pārsniegtās summas. Likumā gan paredzēts izņēmums: summa nav jādeklarē, ja naudu pārskaita, lai segtu saņēmēja izdevumus par izglītību un/vai medicīnu un ārstniecību. Taču tad jāspēj dokumentāri pierādīt, ka nauda izmantota tieši tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!