Foto: Shutterstock

Ceturto valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu ziemas sesijā sekmīgi nokārtojuši kopumā 36 studenti no Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes. Eksāmenu kārtoja 139 studenti no piecām augstskolām – Biznesa augstskolas "Turība", Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Tieslietu ministrijā (TM) "Delfi" uzzināja, ka ziemas sesijā eksāmenu sekmīgi nokārtojuši 26% studentu.

Pēc TM publiskotās informācijas, trešo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu sekmīgi nokārtoja 37 no 180 studentiem, kas atbilst 21%.

Ceturto eksāmenu 47 studenti nenokārtoja vienā vai divās tiesību jomās. Šiem studentiem nākamajā semestrī būs tiesības kārtot eksāmenu tajās jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums, informē TM.

Savukārt 56 studentiem eksāmens būs jāpārkārto pilnībā.

Līdz šā gada 20. martam studējošie, kuri nav apmierināti ar eksāmena rezultātu, var to apstrīdēt.

TM norāda, ka eksāmenā tika pārbaudītas zināšanas piecās jomās: konstitucionālās tiesības, administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības; starptautiskās un Eiropas Savienības tiesības; tiesību teorija, tiesību filozofija un Latvijas tiesību vēsture; krimināltiesības un kriminālprocesa tiesības; civiltiesības, civilprocesa tiesības un komerctiesības.

Izvērtējot eksāmena rezultātus, var secināt visgrūtākā šajā eksāmenā bijusi tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures joma, savukārt visveiksmīgākā – krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību joma.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens norisināsies 2023. gada vasaras sesijā.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāte Laila Medina atzinusi, ka valsts vienotā jurista eksāmena ieviešana ir nopietns solis juridiskās izglītības ekselences sasniegšanai, un Eksāmena komisija pēc eksāmena rezultātu izvērtēšanas turpinās darbu pie eksāmena procesa pilnveidošanas.

"Vēlos uzsvērt, ka eksāmens ir studiju procesa noslēguma posms, un eksāmena rezultāti liecina par nepieciešamību augstskolām padziļināti vērtēt juridiskās izglītības norises kvalitāti. Tikai kopīgi ir iespējams sasniegt mērķi – augsti kvalificētu profesionāļu ienākšana Latvijas juristu saimē," viņa piebildusi.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) apsveikusi tos studentus, kuri sekmīgi nokārtojuši eksāmenu.

"Novēlu turēt augstu profesionalitātes latiņu un stiprināt tiesiskumu Latvijā. Demokrātiskas tiesiskas valsts pastāvēšanas prasība ir augsta tiesību piemērošanas kultūra. Valsts vienotā jurista eksāmena rezultāti parāda to, cik eksāmens ir būtisks, lai to nodrošinātu un lai katrs cilvēks varētu paļauties, ka saņem atbilstošu juridisko pakalpojumu. Tā ir arī mācībstunda augstskolām izvērtēt piedāvātā satura un kvalitātes atbilstību augsti kvalificētam juristam nepieciešamajām kompetencēm un zināšanām," paudusi ministre.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā.

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu 2021. gadā sekmīgi nokārtoja 33% studējošo, otro eksāmenu ziemas sesijā nokārtoja 32% no studējošajiem, taču trešo eksāmenu vasaras sesijā nokārtoja 21% no studējošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!