Foto: F64
Saeimas sekretāra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) ceturtdienas vakara izpausmēs mikroblogu vietnē "Twitter", nodēvējot "Saskaņas centra" (SC) deputātu Andreju Elksniņu par, piemēram, "pedofilu atbalstītāju", saredzamas krimināli sodāma nodarījuma – neslavas celšanas – iezīmes, portālam "Delfi" sacīja Eksniņš, kurš šobrīd domā, vai vērsties ar iesniegumu tiesībaizsardzības iestādēs.

Deputāts portālam "Delfi" minēja konkrētas frāzes Rasnača ceturtdienas vakara "Twitter" ierakstos, kuras juristi viņam norādījuši kā nepārprotamus neslavas celšanas gadījumus. Tie ir apgalvojumi, kuros Elksniņš nosaukts par idiotu, psihopātu un pedofilu atbalstītāju - divi no tiem ir medicīniski termini, bet viens dod nepatiesu mājienu uz Elksniņa atbalstu noziedzīgām darbībām, skaidroja deputāts.

Rasnačs ceturtdien "Twitter" rakstīja, ka "neošovinists Andrejs Elksniņš atbalsta pedofilus, balsojot pret pedofilu apcietinājuma laika pagarināšanu". "Tā nu ir sanācis, ka lielākais pedofilu aizstāvis Latvijā šodien bija "Saskaņas centra" pārstāvis un advokāts Andrejs Elksniņš. Klientu nauda?" norāda politiķis.

Deputāts arī raksta, ka "sabiedrībai jāzina neošovinista Elksniņa viedoklis", un norāda, ka "gribēju Elksniņu izacināt uz boksa maču, bet atcerējos, ka neesmu puišelis". "Dažāda atbildība. Vajadzētu gan. Mēsls tāds," raksta Rasnačs, bet, atbildot uz deputāta Ingmāra Čaklā 'tvītu', deputāts pauž: "Tas cilvēciņš jāsūta uz psihoneiroloģisko pārbaudi. Treniņā hokejā viņš sāka sist nevainīgu pretinieku. Idiots."

Elksniņš, komentējot šos 'tvītus', portālam "Delfi" gan atzina, ka viņu darot bažīgu kāds cits Rasnača ieraksts, kurā viņš sūdzas par augstu temperatūru, ar ko, iespējams, varētu būt skaidrojama šāda viņa uzvedība, kas Elksniņu patiesi nepatīkami pārsteigusi. "Esmu izbrīnīts par Saeimas prezidija locekļa izteikumiem publiskajā telpā. Izteikumu autors, būdams jurists un deputāts, atļaujoties šādus tekstus, pats sevi daiļrunīgi raksturo," konstatē politiķis.

Jautāts par savu tālāko rīcību saistībā ar šo incidentu, Elksniņš sākotnēji portālam "Delfi" norādīja, ka šajā gadījumā pat neesot nepieciešams viņa iesniegums policijai, jo neslavas celšana nesen ir izslēgta no privātās apsūdzības procesa, tāpēc tiesībsargājošajām iestādēm uz to būtu jāreaģē kā jebkura cita likuma pārkāpuma gadījumā – tiklīdz tās to ir konstatējušas. Vēlāk gan viņš precizēja, ka Kriminālprocesa likums paredz - lai tiesībsargājošās iestādes sāktu izmeklēt šāda rakstura noziedzīgus nodarījumus, ir vajadzīgs pieteikums no personas, kurai nodarīts kaitējums.

Elksniņš piektdien vēl nevarēja atbildēt, vai šādu iesniegumu rakstīs. "Es par to šobrīd domāju, vienkārši domāju," sacīja deputāts, tomēr norādot, ka jebkurā gadījumā "materiāls tiek vākts un rīcība būs tāda, lai tā būtu neatgriezeniska".

Krimināllikums par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski, paredz sodīt ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!