Lai gan daļa "Delfi" aptaujāto juristu sauc par absurdu Rīgas Apgabaltiesas lēmumu pieņemt izskatīšanai Ventspils mēra Aivara Lemberga prasību par kaitējuma atlīdzināšanu no viņu apsūdzošajiem prokuroriem, citi juristi norāda: nu ir piesaucams interešu konflikts tā dēvētajā Ventspils amatpersonu krimināllietā.
Jau vēstīts, ka Lemberga ierosinātajā civillietā trīs no atbildētājiem- Juris Juriss, Ilga Paegle un Jānis Ilsters - ir valsts apsūdzības uzturētāji krimināllietā, kurā uz apsūdzēto sola sēž Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Lembergs civilprasībā norāda, ka izpaužot privātās dzīves noslēpumu, viņam ir nodarīts būtisks kaitējums. Tāpat viņš civiltiesiskā kārtā vēršas pret prokuroriem par sensitīvu datu - ziņu par slimību un veselības stāvokļa diagnožu un medicīnisko izmeklējumu - rezultātu izpaušanu.

Pirmdien tiesā, piesakot noraidījumu prokuroriem, Lembergs norādīja, ka atrodas civiltiesiskā strīdā, un tāpēc prokurori vairs nevar būt objektīvi. Tiesa pirmdien Lemberga minētajos argumentos interešu konfliktu starp pusēm nesaskatīja un noraidījumu prokuroriem nepieņēma. Tiesa arī uzskatīja, ka apsūdzētā sniegtā motivācija neatbilst Kriminālprocesa likumam.

Prokuratūra tiesā pauda viedokli, ka situācija ir absurda, jo, sekojot Lemberga loģikai, jebkurš apsūdzētais jebkurā krimināllietā var vērsties pret katru prokuroru, šādā veidā nostādot apsūdzētāju interešu konfliktā. Tādējādi iespējams ar šādām civillietām paralizēt jebkuru krimināllietu.

Kriminālprocesa likuma norma, uz kuru atsaucas Lembergs, nosaka, ka "kriminālprocesa reģistrā reģistrējamā persona nedrīkst uzņemties pilnvaras veikt kriminālprocesu, ja tādējādi šī persona nonāktu interešu konfliktā, proti, ja tās personiskās intereses gan tieši, gan netieši nesakrīt ar kriminālprocesa mērķi vai pastāv apstākļi, kas kriminālprocesā iesaistītajai personai pamatoti dod iemeslu pieļaut šādu ieinteresētību". Likums paredz, ka personām jāatsakās no kriminālprocesa veikšanas, tiklīdz atklājies interešu konflikts. Vai arī tām ir piesakāms noraidījums.

Daži "Delfi" aptaujātie juristi, kas lūdza savu vārdu neminēt, skaidroja, ka vēršanās pret prokuroriem kā privātpersonām ir absurda, jo prokurors, kas pilda savus amata pienākumus, nevar būt kā privātpersona atbildīgs par to, ko veicis pildot savus procesuālos pienākumus, tai skaitā - likumā paredzētā kārtībā iepazīstinot ar lietas materiāliem procesa dalībniekus. Ja Lembergs uzskata, ka lietas materiālos bijuši sensitīvi dati, kuru izplatīšana nodarījusi viņam kaitējumu, tad jāvēršas pret valsti, nevis pret prokuroru kā privātpersonu.

Interesanti, ka arī viens no Lemberga advokātiem Raimonds Krastiņš portālam "Delfi" tomēr pauda viedokli, ka "formāli Lemberga civilprasība kriminālprocesu pret Ventspils mēru neietekmēs." Viņš norādīja, ka tiesa jau lēmusi - interešu konflikts starp apsūdzētājiem un apsūdzēto nepastāv.

Ja krimināllietā Lemberga advokātiem vairs negribas uzturēt argumentu par interešu konfliktu, kāda Lemberga aizstāvības spēlē loma ierādīta civilprasībai? Iespējams, to izskaidro vēl kāds "Delfi" aptaujātais krimināltiesību eksperts, kurš arī lūdza vārdu neminēt: Ja gadījumā tiesa civilprocesā lemj Lembergam par labu un atzīst prokuroru vainu sensitīvo datu publiskošanā, vēlāk apsūdzību var saukt par neobjektīvu un ar ieinteresētību iznākumā. Šādu situāciju aizstāvības puse var izmantot apelācijas instancē, vai vēršoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, sūdzoties par pārkāpumiem tiesībās uz taisnīgu tiesu.

Šāds scenārijs iespējams, ja civilprasību neuzskatīs par absurdu. Piemēram, zvērināta advokāte, Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska uzskata: Ja prokurori ir atbildētāji kādā procesā un, ja šis process ir saistīts ar darbībām ,kuras viņi ir veikuši kriminālprocesā, kurš sākts pret prasības iesniedzēju, ir izveidojies interešu konflikts.

"Prokuratūra šobrīd ir nonākusi ļoti sarežģīta situācijā," portālam "Delfi" pauda juriste. Ja pirmdien, kad Lembergs trim prokuroriem pieteica noraidījumu krimināllietas ietvaros, interešu konflikts nebija saskatāms, šobrīd, kad prokurori civillietā ir nonākuši atbildētāju statusā, tāds ir radies, uzskata Kaminska.

Kaminska un vēl daži portāla "Delfi" aptaujātie advokāti, skatoties uz notikumiem tālredzīgi un lai izvairītos no šaubu ēnas, izteica viedokli prokuratūrai lietā pieaicināt citus prokurorus. Savukārt cits anonīms jurists teica, ka tā būtu acīmredzama Lemberga uzvara lietas novilcināšanas interesēs, jo, lai sagatavotos apsūdzībai vairāk nekā 100 sējumu lielā krimināllietā "ar tūkstošiem ofšoru, kontu un pilnvarotu personu", jebkuram citam prokuroram vajadzētu vismaz pusotru gadu.

Krimināllieta tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā turpināsies ceturtdien.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!