Latvijas Juristu biedrība (LJB) konstatējusi, ka biedrības "Mozaīka" piedāvātie likumu grozījumi to pieņemšanas gadījumā ierobežos neprecēto heteroseksuālo pāru tiesības salīdzinājumā ar reģistrētiem homoseksuāliem pāriem un homoseksuāli pāri tiktu nostādīti priviliģētākā stāvoklī.

Lai nepieļautu ģimenes degradēšanu, juristu biedrība sākusi vākt Latvijas nevalstisko organizāciju - fondu, biedrību, valsts iestāžu, augstu amatpersonu, uzņēmumu vadītāju parakstus, ko kopā ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām adresētu atklāto vēstuli pirmdien, 23.maijā, paredzēts tām iesniegt.

Juristu biedrība norāda, ka, iepazīstoties ar "Mozaīkas" piedāvāto reģistrēto partnerattiecību likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi, secinājusi, ka lai arī "Mozaīkas" pārstāvji apgalvo, ka viņi vēlas sakārtot tikai "mantiskās attiecības", "varam runāt par reālu ģimenes institūta iznīcināšanu daudz plašākā aspektā".

"Mozaīkas" piedāvātajā likumā juridiski tiek skarta virkne citu daudz plašāku civiltiesību, administratīvo un publisko tiesību jautājumu, kas skar uzvārda maiņu, liecību sniegšanu, attiecības ar jaunajiem "radiniekiem", partnerattiecību šķiršanu, sociālos pakalpojumus, pensijas, pacientu tiesības un citus jautājumus.

LJB norāda, ka visi šie jautājumi skar partneru radiniekus, radinieku bērnus un sabiedrību kopumā, turklāt Reģistrēto partnerattiecību likums savā būtībā ir pretrunīgs, sākot jau ar "partnerattiecību" definīcijas trūkumu.

"Vai likumprojekta ierosinātāji runā par tenisa spēles, biznesa vai noturīgu ģimenes attiecību partneriem? Tas no likumprojekta teksta nav saprotams. Tāpat rodas jautājums par heteroseksuālu pāru faktisko attiecību legalizāciju. Ja šis likumprojekts tiktu pieņemts, faktiski heteroseksuālu pāru, kuri nav precējušies, tiesības salīdzinājumā ar reģistrētiem homoseksuāliem pāriem būtu ierobežotas. Homoseksuāli pāri tiktu nostādīti priviliģētākā stāvoklī," teikts LJB atklātās vēstules tekstā.

"Rezultātā atklāti, antikonstitucionāli un mērķtiecīgi tiek mēģināts graut tradicionālas ģimenes modelis jau likumdošanas līmenī. Un tas ir tikai laika jautājums, kad tiks rosināti grozījumi saistībā ar bērnu adopciju, par ko ar "Mozaīku" saistītās personas jau sen deklarē," norāda juristi.

Atklātajā vēstulē lūgts Reģistrēto partnerattiecību likumu paketi atzīt par antikonstitucionālu, tas ir, neatbilstošu Satversmes 110. pantam, kas nosaka, ka valsts aizsargā ģimeni, kā arī augstākās valsts amatpersonas tiek aicinātas neatbalstīt Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu un jebkādus citus likumprojektus, kas grauj tradicionālas ģimenes institūtu un darīt visu iespējamo, lai stiprinātu ģimenes institūtu un bērnu tiesību ievērošanu Latvijā.

Vēstuli paredzēts iesniegt Latvijas Valsts Prezidentam Valdim Zatleram, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V), Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim, visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, kā arī Saeimas prezidijam, Saeimas Cilvēktiesību komisijai, Saeimas bērnu un jauniešu lietu komisijai un Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!