Latvija pēc Saeimas paziņojuma par stāvokli Čečenijā kļuvusi par Krievijas "nedraugu numur viens", un nav iespējams nosaukt nevienu citu valsti, kurai ar Krieviju pašlaik būtu tik sliktas attiecības.
Šādu viedokli sarunā ar BNS pauda Saeimas frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšsēdētājs Jānis Jurkāns.

Viņaprāt, Latvija ar savu rīcību sabojājusi attiecības ar jauno Krievijas vadību, un notikušajam var būt tālejošas sekas.

Jurkāns atzina, ka arī pārējās Baltijas valstis paudušas savu attieksmi pret notikumiem Čečenijā, taču ar tām Krievijai ir labākas attiecības kopumā. Savukārt sarežģījumus attiecībās ar Latviju rada ne pārāk labvēlīgie muitas tarifi, robežlīguma trūkums un citas problēmas, kas kopējā kontekstā pasliktina attiecības.

Deputāts arī uzskata, ka Krievijas Ārlietu ministrijas reakcija uz ceturtdien pieņemto paziņojumu bijusi adekvāta un tā varējusi uztvert Latvijas rīcību kā nedraudzīgu iejaukšanos iekšējās lietās.

"Mēs jau paši uzprasījāmies uz tādu reakciju.. Krievijas paziņojums ir pret Latvijas paziņojumu.. Par to, ka paziņojums nav draudzīgs, liecināja Saeimas debates," uzskata Jurkāns.

BNS jau ziņoja, ka Saeima 20.janvārī pieņēma paziņojumu par Krievijas militārajām akcijām Čečenijā, kurā aicināja nekavējoties pārtraukt karadarbību un sēsties pie sarunu galda.

Saeima aicināja sarunās kā vidutājus izmantot starptautiskās organizācijas, lai vienotos par konflikta mierīgu un taisnīgu risinājumu, respektējot cilvēktiesības un tautas pašnoteikšanās tiesības.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) oficiālais pārstāvis Aleksandrs Jakovenko paziņojis, ka Latvija ar ceturtdien pieņemto paziņojumu paudusi tiešu atbalstu Čečenu teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!