Svētdien, 6.aprīlī, Jūrmalā šogad pirmoreiz Latvijā novērots pupuķis. Šis ir trešais agrākais reģistrētais pupuķu novērojums Latvijā. Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) pupuķi šogad pasludinājusi par Latvijas 2014.gada putnu, portālam "Delfi" pastāstīja LOB valdes priekšsēdētājs un akcijas "Gada putns" koordinators Viesturs Ķerus.

Visagrāk pupuķis novērots 2008.gadā - 1.aprīlī, savukārt 2010.gadā - pirmais pupuķis redzēts 5.aprīlī. Parasti pupuķi Latvijā savās ligzdošanas vietās atgriežas aprīļa pirmajā pusē. Pupuķis Latvijā sastopams sastopams reti, bet Rīgas apkārtnē, tostarp Jūrmalā, tos novēro biežāk nekā citur.

Aprīlī atlidojuši, pupuķi Latvijā paliek līdz oktobrim. Ziemu tie pavadīt dodas uz Āfriku. Lai precīzāk noskaidrotu to ziemošanas vietas un migrācijas ceļus, Šveices Ornitoloģijas institūta iniciētā pētījumā 2013.gadā 19 Latvijas pupuķi tika aprīkoti ar ģeolokatoriem. Pērn ar ģeolokatoriem aprīkotie putnu tagad jānoķer atkārtoti, lai iegūtu ierīces un tur saglabāto informāciju.

"Iespēja, ka izdosies vēlreiz noķert visus 19 pērn ar ģeolokatoriem aprīkotos pupuķus, ir ļoti neliela. Kaut vai dažu ierīču atgūšana būs liela veiksme un ļaus noskaidrot Latvijas pupuķu migrācijas ceļus un salīdzināt šo informāciju ar citām valstīm, kuras iesaistītas Šveices Ornitoloģijas institūta vadītajā pētījumā," skaidro Ķerus.

LOB aicina ziņot par visiem pupuķu novērojumiem, reģistrējot informāciju portālā www.dabasdati.lv vai rakstot uz e-pasta adresi: viesturs@lob.lv, vai sūtot ziņu pa pastu: LOB, A.k. 105, Rīga, LV-1046.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!