Jūrmalas dome varēs saņemt valsts aizdevumu Ķemeru sanatorijas iegādei, ja izpildīs vairākus nosacījumus, piemēram, spēs novērst riskus, kas saistīti ar bijušā sanatorijas īpašnieka mantinieku tiesībām un interesēm un kreditoru prasījumu neievērošanu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrija.Savukārt Jūrmalas dome pauž bažas, ka šie nosacījumi neļaus saņemt aizdevumu.

Trešdien, 14. augustā, Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome atbalstīja Jūrmalas pilsētas lūgumu par aizņēmumu Ķemeru sanatorijas iegādei tikai, ja dome izpildīs "mājasdarbus" un iesniegs trūkstošo informāciju, kas apliecina, ka izvēlētais Ķemeru sanatorijas iegādes darījums atbilst normatīvo aktu prasībām.

Pamatojoties uz Aizņēmumu padomes lēmumu, Jūrmalas dome saņems Valsts kases aizņēmumu tikai tad, kad Ķemeru sanatorijas ēkas tiks atbrīvotas no esošajiem apgrūtinājumiem (nekustamajam īpašumam ir ķīlas apgrūtinājums komerciestādē). Pašvaldībai arī ir jāiesniedz informāciju par turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu Ķemeru kompleksa uzturēšanai, sniedzot pārliecību, ka pašvaldība būs spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu no sava budžeta.  

Tāpat pašvaldībai būs jāiesniedz apliecinājums, ka darījums pilnībā atbildīs normatīvo aktu prasībām komercdarbības atbalsta jomā un izvērtējums zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš&Norcous" paustajām bažām par iespējamiem riskiem, kas saistīti ar mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā un kreditoru prasījumu neievērošanu.

Neveiksmīgā Ķemeru sanatorijas privatizētājfirmas  "Ominasis Latvia" mirušā īpašnieka Omāra Saliha Alhamdi mantojuma masas administratora pilnvarotās personas Latvijā - advokātu biroja "Raidla Lejiņš&Norcous" advokāti - uztraucas, ka sanatorijas kompleksa pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm.

Kopējā Ķemeru sanatorijas kompleksa (ēkas, kustamās mantas, kultūras priekšmetu iegāde) iegādes summa ir  4 671 540 lati. Starpību, kā arī neatliekami veicamo darbu apmaksu (Ķemeru kompleksa saglabāšanu, konservāciju un uzturēšanu) un valsts nodevas apmaksu Jūrmalas pilsētas dome ir paredzējusi segt no sava 2013. gada budžeta līdzekļiem, kas kopsummā sasniedz 588 498 latus.

Pašvaldība apliecina, ka nodrošinās no 2013. gada budžeta līdzekļiem 588 498 latus neatliekami veicamos darbus (konservācija un uzturēšana). Tomēr pašvaldība nav sniegusi informāciju par turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu Ķemeru kompleksa uzturēšanai un turpmāko redzējumu Ķemeru sanatorijas kompleksa  izmantošanai, pamatojot to ar finanšu aprēķiniem, norāda Finanšu ministrija.

Izvērtējot aizņēmuma apmēru un Jūrmalas pilsētas domes iepriekš uzņemtās saistības, pašvaldība ir spējīga uzņemties jaunas saistības un tās atmaksāt 20 gadu laikā, secina FM. Pašvaldības saistību apmērs tuvākajos gados ir 13% - 14% no pamatbudžeta ieņēmumiem bez mērķdotācijām.

Tikmēr Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzsver, ka domes apņemšanās patlaban ir vienīgais risinājums, lai glābtu kultūrvēsturisko pieminekli, kam steidzami, vēl pirms sākas ziemas sezona, nepieciešama konservācija. Viņš paziņojumā medijiem norāda, ka pašvaldība jau sniegusi vispusīgu informāciju par aizdevuma nepieciešamību un sēdē pašvaldības pārstāvji it kā guva pārliecību, ka pieprasījums valstiski tiek atbalstīts un vienīgais, kas domei jāizdara – jāiesniedz precizējoša informācija.

Truksnis apgalvo, ka FM sniegtā informācija par nosacījumiem aizdevuma saņemšanai "īsti neatbilst padomes sēdes laikā runātajam un faktiski uzliek Jūrmalas domei par pienākumu "pildīt mājasdarbus", kas ir valsts un citu institūciju, nevis Jūrmalas domes kompetencē".

Jūrmalas pašvaldība klāsta, ka viena no svarīgākajām padomē pārrunātajām problēmām bija par iespējamajiem riskiem saistībā ar mantinieku tiesību aizsardzību Latvijā un kreditoru interešu neievērošanu. Taču Jūrmalas dome neredz nekādu pamatu atcelt savu lēmumu iegādāties Ķemeru sanatorijas kompleksu par piespiedu pārdošanas vērtību, lai nodrošinātu tā iekonservēšanu un saglabāšanu.

Truksnis arī pauž neizpratni par FM publiskoto informāciju, ka Jūrmalas domei jāiesniedz padomei izvērtējums par advokātu biroja vēstulē minētajiem iespējamajiem riskiem, un norāda, ka šāds izvērtējums ir valsts, nevis pašvaldības, pienākums un kompetence.

Jūrmala piekrīt, ka varētu iegādāties sanatoriju tikai tad, ja ēkas atbrīvos no esošajiem apgrūtinājumiem, taču "nekustamā īpašuma atbrīvošana no apgrūtinājumiem ir maksātnespējas administratora pienākums", tādēļ uzskata, ka ir nekorekti norādīt, ka tas ir Jūrmalas domes "mājasdarbs"."

Šīs nedēļas laikā padomei tiks iesniegts rakstisks apliecinājums, ka Jūrmalas pašvaldība ir spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu sanatorijas kompleksa uzturēšanai un konservācijai no sava budžeta, kā arī jau šogad no pašvaldības 2013. gada budžeta līdzekļiem šiem mērķiem piešķirt 236 tūkstošus latu.

Jau ziņots, ka Jūrmalas pilsētas dome nolēmusi iegādāties Ķemeru sanatoriju, kuru pirms aptuveni desmit gadiem privatizēja "Ominasis Latvia", taču  nespēja tikt galā ar uzņemtajām saistībām un pilnībā atjaunot sanatoriju un atvērt tajā viesnīcu. 2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvia", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

Tagad "Ominasis Latvia" pasludināts par maksātnespējīgu.

Jūrmalas pašvaldība Ķemeru sanatorijas kompleksu vēlas iegūt savā īpašumā, lai tajā saglabātu un atjaunotu sanatorijas un kūrorta funkciju, kas tādējādi palīdzētu arī apkaimes attīstībai.

SIA "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma  piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam atbilstoši piespiedu pārdošanas vērtībai - 4,6 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!