Foto: DELFI Aculiecinieks

Līdz ar Jūrmalas atkritumu apsaimniekotāja maiņu atsevišķās vietās pilsētā vērojama atkritumu uzkrāšanās un pašvaldībā tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības par nesakārtotu pilsētu, informē Jūrmalas domē.

Pašlaik atsevišķās vietās Kauguros pie daudzdzīvokļu mājām vērojama atkritumu uzkrāšanās. Pēc pašvaldības pārstāvju teiktā, tas saistīts ar to, ka iepriekšējais atkritumu apsaimniekotājs SIA "Eco Baltia vide" nav pildījis līguma saistības un daudzviet nav izvedis atkritumus arī līdz pašu noteiktajam datumam - 16.janvārim.

Jūrmalas pilsētas dome saņēmusi daudzas sūdzības no iedzīvotājiem un iestādēm, tostarp izglītības iestādēm, daudzdzīvokļu namiem, par to, ka "Eco Baltia vide" noteiktajos datumos nav izvedusi atkritumus, uzsvēra pašvaldībā.

"Eco Baltia vide" pārstāve Jana Kralliša savukārt stāstīja, ka uzņēmums kā pilsētas bijušais apsaimniekotājs pēdējās dienās saņēmis daudz jautājumu un sūdzību no Jūrmalas iedzīvotājiem par neskaidro situāciju pilsētā.

Jūrmalas iedzīvotāji sašutumu par notiekošo pauduši pašvaldības mājaslapā "www.jurmala.lv". Jūrmalnieki sūdzas par nesaprotamu jauno atkritumu apsaimniekošanas kārtību un augstajām izmaksām, sakot, ka nevēlas slēgt līgumus ar jauno apsaimniekotāju. Tāpat iedzīvotāji pauž aizdomas, ka pašreizējā situācija varētu būt saistīta ar privātām interesēm. "Man vienīgajai ir sajūta, ka uzņēmumu "Eco Baltia vide" vēlējās izmest ārā no Jūrmalas? Varbūt kādam no domes baigi sagribējās ieripot šajā biznesā?" pauž kāda komentētāja. Vēl kāda aicina iedzīvotājus rīkot piketu "pret bardaku Jūrmalā".

Pašlaik jaunais apsaimniekotājs pieliekot visas pūles, lai pēc iespējas ātrākā laikā izvestu uzkrājušos atkritumus, apgalvoja pašvaldībā. Iedzīvotāji ir aicināti noslēgt līgumus ar jauno atkritumu apsaimniekotāju pēc iespējas ātrāk, lai apsaimniekotāja rīcībā būtu precīzas adreses un informācija par nepieciešamo pakalpojumu.

Tāpat pašvaldība vēlreiz uzsver, ka šī brīža personu apvienības SIA "Jūrmalas namsaimnieks" un UAB "VSA Vilnius" piedāvājums par 6,75 eiro kubikmetrā, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), ir bijis izdevīgākais risinājums ārkārtas situācijā. "Eco Baltia vide" 29.decembrī paziņoja par atkritumu apsaimniekošanas pārtraukšanu no 16.janvāra, ja pašvaldība neapstiprinās gandrīz trīs reizes lielāku maksu - 7,97 eiro kubikmetrā bez PVN, kas ir augstāka maksa nekā jaunā apsaimniekotāja piedāvātā, skaidro pašvaldībā. Uzņēmums atteicās turpināt pildīt saistības, kuras bija uzņēmies, uzvarot 2011.gada iepirkumā ar paša piedāvātām cenām, tādā veidā radot ārkārtas situāciju un zaudējumus pašvaldībai un iedzīvotājiem. Saskaņā ar līgumu domei nav bijis tiesību apstiprināt pieprasīto gandrīz trīs reizes lielāko maksu.

Vienlaikus domē jau esot uzsākts darbs arī pie jauna iepirkuma gatavošanas, lai nodrošinātu saimnieciski izdevīgāko atkritumu apsaimniekotāju ilgtermiņā Jūrmalas pilsētā, sākot no 2016.gada.

Jūrmalas pašvaldības un apsaimniekotāja interesēs ir šo situāciju atrisināt pēc iespējas ātrāk. Tādēļ jūrmalnieki aicināti ziņot par kritiskām situācijām, informējot par to jauno atkritumu apsaimniekotāju, sazinoties ar "Jūrmalas namsaimnieku" par tālruņiem 67811002, 29368709 vai "Jūrmalas namsaimnieka" klientu apkalpošanas centriem - 67760264, 67733218, 67732346, kā arī Jūrmalas pilsētas domes apmeklētāju apkalpošanas centriem. Arī šajās brīvdienās strādāja visi domes apmeklētāju apkalpošanas centri, lai sniegtu nepieciešamo informāciju par līgumu noslēgšanu ar jauno atkritumu apsaimniekotāju un saņemtu informāciju no iedzīvotājiem par kritiskām situācijām pilsētā.

Kā jau iepriekš tika minēts, Jūrmalas bijušais atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" uzskata, ka līgums ar Jūrmalas domi no 16.janvāra ir spēkā neesošs tā nesamērīguma dēļ. Uzņēmums jau pagājušajā gadā cietis vairāk nekā 600 000 eiro lielus zaudējumus, jo Jūrmalas pilsētas dome nav neko darījusi, lai samazinātu poligonā noglabājamo atkritumu apjomu un svaru, ko pašvaldībai uzliekot vairāki valdības apstiprinātie normatīvie akti. Līdz ar to uzņēmums vēlējies turpināt sadarbību, mainot tarifus. Tāpat tas 6.janvārī vērsies Rīgas rajona administratīvajā tiesā pret Jūrmalas pašvaldību par radīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Komentējot iepriekš "Eco Baltia vide" pausto par atkritumu apjoma samazināšanu, Jūrmalas pašvaldība vērš uzmanību, ka uzņēmuma 2011.gada 3.oktobrī noslēgtā publisko pakalpojumu līguma Tehniskajā piedāvājumā norādīts, ka "SIA "Jūrmalas ATU" un SIA "Eko Rīga", lai nodrošinātu minētā plāna izpildi, savā darbībā nodrošinās atkritumu šķirošanu, kā arī veicinās inovatīvu tehnoloģiju pielietošanu atkritumu apjomu samazināšanai noglabāšanai poligonos", uzsverot, ka saskaņā ar līgumu šis pienākums bijis jāveic pašam uzņēmumam.

Jūrmalas pašvaldība "Eco Baltia videi" līdz 12.janvāra darba dienas beigās bija devusi iespēju vienoties par turpmāko sadarbību, kas netika panākta. Pašvaldībā uzsvēra, ka pašreizējā situācijā dome slēgs līgumu ar jaunu apsaimniekotāju. Uzņēmuma pozīciju Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) jau iepriekš dēvēja par "puspatiesībām un klaju publisku šantāžu".

Jau vēstīts, ka Jūrmalas dome nolēmusi neturpināt sadarbību ar SIA "Eco Baltia" par atkritumu apsaimniekošanu pašvaldībā un no 16.janvāra līdz gada beigām noslēgusi līgumu ar personu apvienību SIA "Jūrmalas namsaimnieks" un UAB "VSA Vilnius".

Tāpat Jūrmalas dome arī plāno vērsties tiesā, lai no "Eco Baltia vide" tiesas ceļā piedzītu visus zaudējumus, kas tiks radīti līguma saistību nepildīšanas rezultātā. Tas tiks darīts tad, kad tiks aplēsts radīto zaudējumu apmērs, informēja domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!